Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, se va afla vineri, alături de secretarul de stat Cristian Grasu, la Iaşi, unde, împreună cu reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii şi ai autorităţilor locale va discuta despre construcţia Spitalului Regional de Urgenţă.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, la întâlnire vor participa primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, Simon Barnes, director Advisory Services la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Martin Schriever, Senior Advisor la European Investment Advisory Hub în cadrul BEI.

“De remarcat este faptul că designul spitalului şi alte componente ale proiectului vor fi prezentate de Raymond Bertrand şi George Boulton, experţi în echipa de consultanţi. Simon Barnes, director Advisory Services la BEI va detalia configurarea instituţională şi de reglementare pentru implementarea proiectului, iar secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, va prezenta Unitatea de Implementare a Proiectului. După prezentarea Studiului de Fezabilitate al proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai companiilor de utilităţi vor prezenta soluţii pentru realizarea căilor de acces şi racordarea obiectului la reţelele de utilităţi, iar Cristian Şandru, expert în echipa de consultanţi, va vorbi despre procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Ulterior, Martin Schriever, Senior Advisor la European Investment Advisory Hub în cadrul BEI, va prezenta conceptele de finanţare şi programul de implementare a proiectului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Amintim că municipalitatea ieşeană a început demersurile pentru acest proiect la sfârşitul anului 2016, iar prin intermediul unei hotărâri a Consiliului local a fost aprobată transmiterea unui teren, în suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi, amplasat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Primăriei Iaşi în domeniul public al statului.

Astfel, în toamna lui 2017, printr-o Hotărâre de Guvern a fost aprobată înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Sănătăţii a terenului respectiv. La aproximativ o lună a fost emisă cartea funciară, act prin care s-a înscris dreptul de proprietate asupra imobilului şi s-a intabulat dreptul de administrare în favoarea Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, municipalitatea ieşeană a realizat studiile necesare obţinerii avizelor. În cadrul unei şedinţe extraordinare organizate pe 21 martie 2018, Consiliul Local Iaşi a adoptat în unanimitate Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgenţă. Până acum, proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi este cel mai avansat dintre cele trei incluse în programul naţional, celelalte două fiind cele de la Craiova şi Cluj – Napoca.

Articolul precedentMarius Bodea: „ Chirica este prietenul samsarilor imobiliari“
Articolul următorAproape 900 de locuri de muncă vacante în Iași