La Iași, a fost lansată oficial campania de vaccinare antigripală, eveniment la care participat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Instititului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” și dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Imagine

”Fără să ştim de ce, gripa este o boală care poate fi mortală. Mai mult decât atât, dată fiind istoria Terrei privind infecţia cu virusurile gripale, şi mă gândesc aici la pandemia din 1918 care a omorât peste 20 de milioane de oameni, este evident că trebuie făcut ceva iar acel ceva este vaccinul. Orice persoană care știe că are o comorbiditate, adică are încă o boală de fond, este bine să se vaccineze. Dacă nu, îşi asumă riscul să contacteze o infecţie gripală. Orice persoană care merge în colectivitate, mă refer la cadre didactice, la cadrele sanitare, trebuie să se vaccineze. Sunt primele persoane expuse. În contextul în care apare un focar epidemic, toţi cei din jur trebuie să se imunizeze imediat, pentru că e singura modalitate să oprim trecerea bolii spre alte zone. În momentul de faţă, vaccinul pe care îl avem este unul cu patru valenţe”, a afirmat profesorul Steinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București.

Cui i se adresează campania de vaccinare

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează în cabinetele medicilor de familie şi spitale și vizează reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Vor fi vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Imagine

“Sperăm să încurajăm populaţia să se vaccineze. Astfel de campanii, la care participăm noi, medici şi reprezentanţi ai lumii academice, cei din organizaţiile de pacienţi, cei din societatea civilă, pot duce la creşterea ratei de vaccinare nu doar pentru gripă. Anul trecut, toţi pacienţii care au murit din cauza gripei erau nevaccinaţi. De aceea trebuie să avem grijă de noi, pentru că ne protejăm nu numai pe noi, ci şi familiile noastre şi, implicit, pe cei din jur”, a afirmat dr, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Articolul precedentMihai Teja: „Trebuie să câștigăm partida de la Clinceni“
Articolul următorDacă nu se face rectificare bugetară, CJAS Iași nu are bani pentru programele de sănătate