După ce a tăiat în 2017 finanțarea sportului și a lăsat să moară echipele de rugby, handbal masculin, baschet feminin și baschet masculin, acum, cu un an înainte de alegeri, primarul Mihai Chirica a realizat că poate susține financiar sportul ieșean.

Astfel, mâine va fi discutat în şedinţa de Consiliu Local un proiect care prevede acordarea unui buget de trei milioane de lei pentru sport.

Nu mai puțin de 15 structuri sportive au depus cereri de finanțare: Asociaţia Sport la Iaşi, Asociaţia Sportivă Club Alpin Repedea, Clubul Sportiv de Gimnastică Gimnis Iaşi, Asociaţia Club Sportiv Futsal Poli Iaşi, Asociaţia Clubul Sportiv Risei, Clubul Sportiv Enpi Iaşi, Asociaţia Club Sportiv HV Junior Iaşi, Asociaţia Club Sportiv Municipal Politehnica Iaşi –Echipa de Fotbal, Asociaţia Judeţeană de Table Iaşi, Asociaţia Club Sportiv Răzeşii Iaşi, Asociaţia Clubul Sportiv Navobi Iaşi, Asociaţia Clubul Sportiv Municipal Politehnica Iaşi – Centrul de Copii şi Juniori, Clubul Sportiv Municipal Iaşi, Asociaţia Sportivă XS Motorsport, Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi.

Bugetul total alocat finanţării acestor proiecte este de 3.000.000 de lei, iar cea mai consistentă susţinere financiară (2.000.000 de lei) ar urma să se îndrepte spre dezvoltarea, pregătirea şi participarea echipei de fotbal Politehnica Iaşi la competiţiile organizate de FRF.

„Propunerea de act administrativ nu contravine regulilor statuate prin legislaţia europeană referitoare la concurenţă, în sensul că, din actele depuse la autoritate, rezultă că structurile sportive nu desfăşoară activitate economică peste un procent de 20% din total activitate, astfel încât finanţarea nu implică elemente de ajutor de stat. Din această perspectivă, precizăm că la dosarele supuse verificării şi aprobării se află şi declaraţia pe proprie răspundere a solicitanţilor care atestă îndeplinirea condiţiilor de legalitate în ceea ce priveşte ajutorul de stat. Menţionăm de asemenea faptul că Asociaţia Clubul Sportiv Municipal Politehnica Iaşi – Echipa de Fotbal desfăşoară activitate economică peste procentajul de 20% din total activitate, astfel încât finanţarea de la bugetul local se va realiza de către Municipiul Iaşi doar în măsura în care acest fapt va fi confirmat în baza corespondenţei Primăriei Municipiului Iaşi cu Comisia Europeană şi/sau Curtea de Conturi“, susține edilul.

Printre proiectele care vor primi un sprijin bugetar din partea municipalităţii se află Raliul Iaşului (150.000 de lei), Dezvoltarea, pregătirea şi participarea grupelor de juniori din cadrul CSM Politehnica Iaşi la competiţiile organizate de FRF şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal (244.950 de lei), Baschet la Iaşi (50.000 de lei), Pregătirea şi participarea echipei ACS Futsal Poli Iaşi la competiţiile organizate de FRF (240.000 de lei).

Vor fi susţinute sporturi diverse, printre care gimnastică aerobică, ascensiune montană, karate, volei, şah.