Un administrator de firmă a fost achitat de judecătorii ieșeni, după ce fusese acuzat în urma unui accident suferit de un angajat.

Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus ieri achitarea lui Constantin Isăilă (62 de ani), din Vaslui, pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi vătămare corporală din culpă, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

De asemenea, instanța a respins pretențiile civile formulate în cauză. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Potrivit anchetatorilor, pe 19 martie 2011, persoana vătămată Costachi C. a sesizat anchetatorii că Isăilă, administrator al firmei Electro Costisa SRL, ar fi comis infracţiunea de vătămare corporală din culpă, arătând că a fost victima unui accident de muncă pe data de 4 februarie 2011.

Oamenii legii au menţionat că, pe 4 februarie 2011, pe un şantier din oraşul Bălţi, Republica Moldova, a avut loc un accident de muncă. Firma Electro Costisa SRL Iaşi are drept obiect de activitate lucrări de instalaţii civile şi industriale. Pe 14 octombrie 2010, societatea a încheiat un contract de subantrepriză cu SC EGMS Electro Montaj şi Service SRLBucureşti, pentru executarea unor instalaţii electrice la obiectivul Draxlmaier, din localitatea Bălţi. Astfel, o echipă a firmei ieşene s-a deplasat în Republica Moldova, iar pe 17 ianuarie 2011 au început lucrările.

Pe data de 4 februarie 2011, partea vătămată a executat diverse lucrări în hala 4 a şantierului, iar, în jurul orei 10.00, prin încălcarea dispoziţiilor legale, inculpatul Isăilă Constantin i-a solicitat victimei să rabateze dozele de pe patul de cabluri din camerele halei menţionate. Persoana vătămată nu era autorizată pentru lucrări în instalaţii electrice şi avea aviz medical pentru lucru la sol”, a precizat Monica Palagia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Ea a adăugat că partea vătămată urma să execute lucrări la înălţime, cu ajutorul unei scări cu trei tronsoane.

Oamenii legii au menţionat că, la ultima cameră a halei, persoana vătămată, care nu folosea o cască de protecţie, nu ar fi folosit în mod corect scara respectivă şi a căzut de la înălţime pe nişte ţevi. În urma impactului, victima a fost transportată la spital, iar doctorii au constatat că aceasta avea nevoie de 63-65 de zile de îngrijiri medicale după leziunile suferite.

Procurorii au ajuns la concluzia că vinovat de cele întâmplate ar fi administratorul firmei, deşi acesta a negat că ar avea vreo vină, susţinând că angajatul nu i-a prezentat toate detaliile referitoare la camera respectivă.

 

Articolul precedentCondamnată pentru contrabandă: la ce a fost obligată de judecători!
Articolul următorCursuri gratuite de integrare europeană, la UAIC Iași