Un italian a fost pedepsit de judecătorii ieşeni, după ce a fost acuzat de matrapazlâcuri cu fonduri europene.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au dispus condamnarea lui Eugenio Luchelli la doi ani şi zece luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi folosire sau prezentare, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său.

Mai mult, firma Terra Nord 2005 SRL Iaşi a fost amendată penal cu 70.000 de lei, la care adaugă pedeapsa complementară de interzicere de a participa la procedurile de achiziţii publice pentru o perioadă de trei ani.

“Instanţa admite acţiunea civilă formulată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi, în consecinţă, obligă în solidar inculpaţii Luchelli Eugenio şi SC Terra Nord 2005 SRL Iaşi să îi achite părţii civile suma de 836.458,20 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au precizat magistraţii ieşeni. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

În urmă cu câteva luni, procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată a lui Eugenio Luchelli, la data faptei administrator al SC Terra Nord 2005 SRL, dar şi a societăţii Terra Nord 2005 SRL.

Oamenii legii au menţionat că, în perioada 2010 – 2013, Lucchelli, în calitate de reprezentant legal al SC Terra Nord 2005 SRL Iași, în cadrul proiectului ,,Achiziție instalație de foraj și echipamente specifice forajului pentru realizarea de minipiloți și puțuri de adâncime”, finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est mai multe documente false, fapte ce au avut drept consecință obținerea pe nedrept de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 836.458,20 lei.

„Inițial, pentru a-și acoperi și cota de contribuție proprie necesară realizării proiectului, inculpatul Lucchelli Eugenio le-a cerut reprezentanților unei companii italiene, câștigătoare a licitației, achiziționarea unui utilaj de foraj uzat. Din cauza refuzului acestora, inculpatul a anulat pur si simplu procedura de atribuire a contractului“, au menţionat procurorii anticorupţie.

Întrucât perioada de implementare a proiectului se apropia de final, Luchelli a prezentat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est mai multe documente false și inexacte, în vederea obținerii, în condiții nelegale, a prelungirii termenului de implementare a proiectului cu șase luni, au adăugat oamenii legii.

Potrivit acestora, beneficiarul a achiziționat un alt utilaj, de la o altă societate comercială din Italia, depunând și de această dată la Agenție documente false, privind achiziționarea, recepționarea și punerea în funcțiune a respectivului utilaj, unele dintre ele completate la instigarea acestuia de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor.

Cererea de rambursare depusă de SC Terra Nord 2005 SRL a fost înregistrată la ADR Nord-Est pe data de 8 ianuarie 2013, valoarea totală eligibilă a proiectului fiind de de 1.105.205 lei, din care valoarea nerambursabilă acordată prin FEDR a fost de 840.000 de lei, iar contribuția proprie a beneficiarului – de 265.205 lei.

„În cuprinsul acesteia au fost declarate cheltuieli eligibile în sumă totală de 836.458,20 lei, din care achiziția de echipamente de la firma italiană avea valoarea de 832.294,20 lei, fără TVA. Întrucât valoarea totală a achizițiilor efectuate a fost mai mică decât valoarea finanțării nerambursabile contractate, inculpatul nu a mai trebuit să justifice cheltuirea contribuției proprii la cererea de rambursare“, au adăugat cei de la DNA.

Articolul precedentPoliția caută angajați la Iași
Articolul următorVerificări în gările din județul Iaşi