Centrul de Plasament de la Târgu Frumos, al doilea centru de plasament ca mărime din țară, a fost închis. Ultimii copii care mai locuiau aici s-au mutat în casă nouă. Fundaţia Hope and Homes for Children România (HHC) a asigurat finanţarea nerambursabilă în valoare totală de aproximativ 900.000 euro pentru construcţia și dotarea a patru case de tip familial, cu o capacitate de 12 locuri fiecare. Două dintre acestea au fost date în folosință anul trecut, iar celelalte două ieri.

Parteneriatul dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu Fundația Hope and Homes for Children Romania a început în anul 2014, când s-au pus bazele unei colaborări pentru dezinstituționalizarea copiilor din centrele vechi de palasament și restructurarea serviciilor de tip rezidențial.

În acest sens, Consiliul Județean și Consiliul Local Târgu Frumos au pus la dispoziție terenurile necesare construirii imobilelor iar Jysk România a donat mobilierul și a decorat locuințele.

Dezinstituționalizarea copiilor aflați în centrele de plasament aparținând sistemului de protecție specială se numără printre măsurile prevăzute în documentele programatice cu tematică socială de la nivel european, naţional şi judeţean care urmăresc “închiderea instituţiilor de tip vechi şi dezvoltarea de servicii comunitare”.