O ambarcaţiune monoxilă, descoperită în albia râului Moldova, se află la Palatul Culturii, aceasta urmând să intre în patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi.

Barca, realizată dintr-un singur trunchi de copac, are o vechime estimată la 400 – 500 de ani şi a fost găsită în timpul lucrărilor efectuate de Valer Apintei în zona menţionată mai sus, antreprenorul semnalând descoperirea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi.

Specialiştii apreciază că aceasta este cea mai mare ambarcaţiune monoxilă descoperită în Moldova şi una dintre cele mai mari din ţară, dimensiunile sale fiind de 8,76 m lungime şi 0,65 m înălţime. Pentru a ajunge la Palatul Culturii, barca a fost transportată în condiţii speciale, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, dar şi în regim de circulaţie deosebit, beneficiind în acest demers de susţinerea Poliţiei Rutiere şi a Poliţiei Locale Iaşi.

Ambarcaţiunea se află în atenţia specialiştilor de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi.

După stabilizare şi restaurare, precum şi după stabilirea cu exactitate a vechimii acestui obiect de patrimoniu pe baza analizelor C14, ambarcaţiunea va fi expusă la Palatul Culturii.

Articolul precedentApaVital vrea să spele conductele prin care trece apa potabilă
Articolul următorReparații făcute de Citadin SA pe drumul secundar de acces către Aeroport