Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași a anunțat că în unitatea medicală există de acum un aparat care ajută la depistarea hepatitei B, C, D și a cirozelor hepatice. FibroScan a fost achiziționat de Consiliul Județean și a costat 120.000 de euro.

Aparatul poate depista boala în doar 10 minute, în timp ce în cazul analizelor obișnuite dureaza câteva zile sau chiar săptămâni. Pe lista de așteptare sunt deja 30 de pacienți, iar medicii cred că anul acesta vor avea în jur de 300.

”Ne bucurăm că pacienţii noştri şi noi, ca diagnosticieni, putem să beneficiem de o asemenea tehnologie de primă linie.Un astfel de aparat ne ajută în tratamentul modern al infecţiei cu virus hepatitic B şi C, întrucât în nici 10 minute avem rezultatul unei analize, rezultat pe care îl aflam până acum chiar în câteva zile. Dispozitivul se poate utiliza în cazul pacienților cu afectare hepatică de orice tip, nu doar în cea infecțioasă, asta înseamnă că acum, la noi se pot face, la cerere, analize și pentru pacienții altor spitale. Utilitatea unui asemenea aparat este dată și de faptul că avem în derulare programul național de diagnosticare și tratare a hepatitelor”, a spus dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.