Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Iaşi (DAJ) au anunțat că dintre cele 200.000 de hectare de culturi şi păşune, câte sunt în judeţul Iaşi, 9 % au fost calamitate. Principalele culturi afectate de secetă sau de inundaţii au fost cele de grâu, lucernă, dar şi păşunile.

„Sunt discuţii acum pentru ca să se vadă dacă vor fi despăgubiri, fiecare UAT a transmis către noi suprafeţele calamitate, deoarece am avut calamităţi şi de la seceta din aprilie-mai şi de la ploile din iulie. Au venit bani pentru calamităţi de la stat, dar pentru poduri, drumuri, etc.”, a declarat Laurenţiu Precup, directorul DAJ.

Deşi a fost secetă, la grâu producţia de anul acesta a fost una bună, aproximativ 5 tone pe hectar, la fel ca anul trecut.

„S-a început recoltarea la porumb şi floarea soarelui. Avem în judeţ 3.583 de hectare cultivate cu porumb sămânţă, dintre care s-au recoltat 230 de hectare, iar la floarea soarelui sămânţă, din cele 3.950 de hectare, câte sunt în total, s-au recoltat 750 de hectare. Recolta de grâu a fost finalizaţă, la nivel de ţară, media este de 5 tone pe hectar, mai mult ca anul trecut, iar la orz 1,3 tone la hectar”, a mai precizat Laurenţiu Precup.

La secară producţia a fost anul acesta la noi în judeţ de 3,6 tone pe hectar, la triticale de 3 tone la hectar, la orz de 3,2 tone la hectar, la ovăz de 1,7 tone iar la orzoaica de primăvară şi cea de toamnă de aproximativ 2,5 tone pe hectar.

Altfel, în Iași, s-au finalizat 5 dosare, pentru o cantitate de 7.880 de kilograme de lână vândută. Pentru fiecare kilogram, ciobanii au primit de la stat câte un leu.

La capitolul tomate, în judeţul Iaşi s-au înscris în program anul acesta un număr de 255 legumicultori ieşeni, din care 57 au primit cei 3.000 de euro din program pentru roşiile produse în propriile sere în prima etapă iar 198 se pregătesc pentru cea de-a doua etapă din toamnă.

La capitolul produse tradiţionale, judeţul Iaşi are înregistrate 9 produse, dintre care 4 sunt din categoria legume- fructe (Zacuscă cu vinete şi gogoşari, Zacuscă cu ghebe, Zacuscă cu hribi, Dulceaţă de nuci), trei din categoria carne (Chişcă cu orez Marcel, Chişcă Moldovenească Marcel, Pastramă de oaie de la Cimpoieşu) şi 2 din categoria panificatie (Alivancă de la Cabană şi Poale în brâu de la Cabană). Alte trei produse din carne sunt în curs de atestare, acestea aparţinând SC Fabrica de Fum.

Articolul precedentDumitru Oprea: „ Pentru masacrarea justiţiei, pesediştii nu şi-au permis mai mult de «Ziua Cuţitelor Scurte»“
Articolul următorAnchetat pentru că a discutat cu fosta iubită