Aeroportul Internațional Iași a fost ieri subiectul unei dezbateri ample. Firma Sky Capital, cu legături până în Emiratele Arabe Unite, a prezentat un proiect de 286 de milioane de euro legat de investiții în dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași, la care s-au mai adăugat alte 1,5 miliarde de euro proiecte conexe.

“Noi venim cu o propunere de concesionare a serviciilor aeroportului. Acesta rămâne în continuare în proprietatea Consiliului Județean. Noi dorim să investim aici, dar și să atragem potențiali alți investitori. Ne dorim să construim un terminal nou și modern, ne gândim să integrăm acest aeroport, în tot ce înseamnă Iași și cultura orașului pentru a fi ușor accesibil”, a spus Dorin Catană, reprezentantul Sky Capital.

Conform prezentării, investiția ar urma să ducă la o creștere a pasagerilor la cinci milioane pe an. Investitorii promit extinderea pistei de decolare-aterizare la 3.000 metri pentru a permite și curse la avioanele mai mari. Aceștia susțin și că se va face o cale de rulare paralelă, dar și una care să facă legătura cu vechea pistă a aerogării. De asemenea, se dorește construirea unei noi platforme de parcare aeronave cu portanță la aceeași valoare cu actuala pistă sau mai mare. Platforma va fi făcută pe etape. Mai mult, pe hârtie apare și un nou turn de control, dar și un radar de suprafață.

Pista ar costa 4,4 milioane euro, turnul de control, alte 6 milioane de euro, iar calea de rulare alte, 5,6 milioane euro, în opinia noului investitor.

Alte investiții

Documentația mai prevede și dezvoltarea terminalului nou pasageri, un alt terminal VIP/ business/ heliport, săli de conferințe, hoteluri și parcare. În proiect, apare și o sală polivalentă, centru medical, universități cu noi cămine, dar și un parc industrial.

„În primă fază, dezvoltarea transportului în comun care să asigure legătura aeroportului cu orașul este limitată. Propunem extinderea actualei linii de tramvai până la noul terminal. Vom amplasa o autogară modernă în proximitatea noului”, se arată în documentație.