Unul dintre cele mai mari dosare trimise la instanţă de către DNA Iaşa fost finalizat de judecătorii de la prima instanţă. 

Magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au dispus achitarea, condamnarea, dar şi încetarea procesului penal în cazul inculpaţilor din dosarul intitulat generic „Jaful de la AJOFM”. 

Așadar, instanţa a încetat procesul penal în cazul a opt inculpaţi după ce aceştia au decedat, dar şi în cazul a patru firme ieşene, care au fost radiate între timp. În plus, judecătorii ieşeni au dispus încetarea procesului şi în cazul altor 86 de inculpaţi, pentru anumite infracţiuni, ca urmare a intervenției prescripției speciale a răspunderii penale. 

Totodată, instanţa a dispus achitarea a 95 de inculpaţi pentru unele dintre infracţiuni. 

Însă magistraţii au dispus şi condamnări. Astfel, instanţa la condamnat pe Daniel Lucian Lupu la şapte ani de puşcărie, pentru înşelăciune, Gabriel Barbălată a primit o pedeapsă de cinci ani de temniţă, Marcel Lupu, Romică Barbălată şi Cristian Baciu au fost condamnaţi la câte doi ani şi zece luni de închisoare, în vreme ce Ionică Panţîru a primit o pedeapsă de şase ani de detenţie. 

De asemenea, Valeriu Pricop a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare, Sănducu Apetrei a primit o pedeapsă de doi ani de detenţie, Claudu Barbălată a fost condamnat la doi ani şi şase luni de puşcărie, în timp ce Aurel Ionel Tomulescu şi Marius Augustin au primit câte o pedeapsă de doi ani de temniţă. 

Instanţa ieşeană a mai dispus condamnarea Ioanei Moraru la zece luni de închisoare, cu suspendare, AnaMaria Găman a primit o pedeapsă de un an şi două luni de închisoare, cu suspendare, Adrian Ristea – un an de închisoare, tot cu suspendare, iar Marilena Cozma – un an şi zece luni de închisoare, cu suspendare. 

Mai mult, judecătorii ieşeni au dispus amendarea penală a firmelor Euro Roca Construct SRL, Gherghel Construct SRL, Green Construct SRL, Inter Roka SRL, Panti Comp SRL şi Piramida Green SRL (toate – din Iaşi) cu suma totală de 140.000 de lei. 

Instanţa ieşeană a mai dispus condamnarea a 30 dintre inculpaţi la câte zece luni de închisoare, cu suspendare, iar a altor 42 dintre inculpaţi la câte şase luni de închisoare, tot cu suspendare.

În acelaşi dosar, Constantin Vlase a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare, cu suspendare, în vreme ce alţi patru inculpaţi au primit amenzi penale în valoare totală de 4.700 de lei. 

Daune substanțiale 

În plus față de pedepsele aplicate unora dintre inculpaţi, magistraţii ieşeni iau obligat pe aceştia şi la plata unor daune consistente.

Instanţa a admis în parte acţiunea formulată de partea civilă AJOFM Iaşi şi, în consecinţă, a obligat unii dintre inculpaţi, în solidar, la achitarea unor despăgubiri în valoare totală depeste un milion de lei, reprezentând subvenţii acordate pentru persoane fictiv angajate”au precizat reprezentanții Tribunalului Iaşi.

Conform acestora, judecătorii au obligat alţi inculpaţi şi la plata sumelor încasate în mod ilicit cu titlu de indemnizaţie de şomaj, către partea civilă AJOFM Iaşi. În acelaşi timp, instanţa a constatat că o parte din prejudiciu a fost acoperit în timpul procesului de către unii dintre inculpaţi.

Ce au spus anchetatorii

În urmă cu peste trei ani, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Iași au dispus trimiterea în judecată a 152 de inculpați în legătură cu încasarea nelegală a unor sume de bani cu titlu de subvenții sau ajutor de șomaj, în baza Legii nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. 

Astfel, printre inculpaţi se află şi mai mulţi administratori de firme, iar, printre acuzaţiile aduse de către anchetatorii anticorupţie se numără cele de înșelăciune, complicitate la înşelăciune, utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, precum şi abuz în serviciu şi fals intelectual (în cazul unor funcţionari din cadrul AJOFM Iaşi).

Mai mult, opt societăţi comerciale au fost acuzat de către procurorii anticorupţie de comiterea unor infracţiuni precum înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate ori fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Alți 117 inculpați, persoane fără calitate specială, au fost acuzate în calitate de beneficiare ale ajutorului de șomaj. 

În plus, instanţa ieşeană a dispus anularea unor documente întocmite în fals în acest caz. Sentinţa emisă de Tribunalul Iași, care cuprinde, în total, o pedeapsă de peste 88 de ani de închisoare, nu este definitivă. 

Ce acuzații au fost aduse

Procurorii ieşeni au precizat că, în perioada 2007 – 2010, Gabriel Barbălată și Daniel Lucian Lupu ar fi inițiat și coordonat un grup infracțional organizat care a acționat în scopul de a obține importante sume de bani cu titlu de subvenții prin inducerea și menținerea în eroare a unor funcționari publici din cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Iași (AJOFM) prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezență etc.).

Grupul, la care au aderat și reprezentanții unor societăți comerciale în numele cărora au fost solicitate subvențiile, a urmărit încasarea de subvenții acordate de AJOFM Iași, în temeiul Legii nr. 76/2002, conform căreia societățile comerciale care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ sau persoane cu vârsta de peste 45 de ani, beneficiază de astfel de subvenții”, au spus procurorii

Potrivit acestora, în demers au fost implicați și referenți din cadrul AJOFM Iași, care nu ar fi respectat procedurile privind înregistrarea unor persoane ca fiind în căutarea unui loc de muncă.

Activitatea infracțională a grupului ar fi fost sprijinită, potrivit anchetatorilor, și de alţi inculpați, care ar fi pus la dispoziția membrilor reţelei mai multe documente necesare îndeplinirii formalităților prevăzute de lege în vederea încasării subvențiilor. 

Pe baza a 53 de convenții încheiate de AJOFM Iași cu mai multe societăți comerciale, membrii grupării au încasat în mod ilegal subvenții în valoare totală de 1.759.288,5 lei, bani care au fost ulterior folosiți în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în majoritatea situațiilor banii fiind însușiți și folosiți în interes personal de către unii dintre liderii grupării. Pe de altă parte, alături de inculpații Toma Costică, Baciu Anca Isidora și Barbălată Romică, alte 117 de persoane, care au fost trimise în judecată prin acest rechizitoriu, au încasat în mod ilegal suma totală de 606.120 de lei, cu titlu de ajutor de șomaj”au afirmat cei de la DNA

 

Articolul precedentVal de tentative de SUICID, la Iaşi
Articolul următorAccident cu patru maşini, pe bulevardul Nicolae Iorga