Un eveniment istoric pentru creștinii ortodocși din Iași a avut loc duminică, 7 martie, la Catedrala Mitropolitană, acolo unde arhimandritul Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, a fost hirotonit arhiereu și numit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Precedenta hirotonie de episcop în Catedrala Mitropolitană din Iași a fost cea a Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

La ceremonia religioasă a participat și primarul Mihai Chirica.
„Am avut privilegiul de a fi prezent astăzi, în Catedrala Mitropolitană din Iași, la ceremonia de hirotonire a noului Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul.
Prin alegerea și hirotonirea arhimandritului Nichifor Botoșăneanul au fost recunoscute pe deplin atât bogata activitate preoțească, cât și consistenta pregătire teologică a Preasfinției Sale, toate aceste calități fiind apreciate de membrii Sfântului Sinod, dar și de credincioșii care l-au cunoscut în calitate de exarh administrativ și stareț al Mănăstirii «Sfinții Trei Ierarhi».
Îi doresc Preasfinției Sale Nichifor Botoșăneanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, multe împliniri duhovnicești în noua demnitate, asigurându-l de întreaga mea considerație și de tot sprijinul meu în toată lucrarea spirituală pe care o va realiza spre binele comunității ortodoxe ieșene”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Sfântul Sinod l-a ales joi, 25 februarie, prin vot secret, pe preacuviosul părinte arhimandrit Nichifor Horia în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Părintele Nichifor Horia are 53 de ani și s-a născut la Brăila. A fost starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași şi Exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.
A absolvit Facultatea de Teologie de la Iași, în 1997, cu o lucrare de licență dedicată relației dintre fiul și părintele duhovnicesc în Patericul Egiptean.
A publicat două volume de autor la Editura Doxologia: „Duhovnicia Patericului” (2013) și „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale” (2020).

Este autorul a numeroase articole pe teme duhovnicești sau teologice în reviste de specialitate, în Ziarul Lumina și pe portalul Doxologia.ro.

Sursa: Realitatea de Iasi