Lucrările de restaurare și reabilitare a Muzeului ”Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” s-au încheiat. În vederea recepței lucrărilor, care a fost stabilită pentru începutul lunii viitoare, constructorul a înștiințat oficial Consiliul Județean Iași cu privire la finalizarea reabilitării obiectivului cultural.

Zidurile au fost consolidate, au fost reabilitați pilonii din partea frontală a casei, distruși de eroziune, iar fațada a fost finisată. Din cauza deteriorării, specialiștii în domeniu au decis ca ușile exterioare, din lemn de stejar, să fie restaurate, iar ferestrele, înlocuite. Instalația electrică a fost schimbată, iar cea termică, refăcută complet.

Lucrările s-au desfășurat sub atenta supraveghere a unui expert în restaurarea și reabilitarea monumentelor. Istoricii spun că imobilul este ultima clădire rămasă dintre cele existente altădată, în mahalaua negustorească a Sfintei Vineri (actualul bulevard Anastasie Panu).

Pentru ca obiectivul cultural și exponatele să fie puse în lumină la adevărata valoare, vitrinele expoziționale vor fi înlocuite, următorul pas al proiectului fiind dotarea cu mobilier a muzeului.

Casa Dosoftei găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Aici va fi din nou expusă Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova. Edificiul a fost înscris în anul 2015 în lista muzeelor de patrimoniu.

Fondurile necesare reabilitării clădirii au fost accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”, fiind în valoare de aproape 3,7 milioane lei.

Termenul de finalizare a proiectului este luna noiembie 2019, iar conform contractului, constructorul va asigura garanția lucrărilor pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul precedentFemeie în toată firea, anchetată pentru contrabandă
Articolul următorCum poți fi jefuit pe stradă, în Iași!