Problemele sistemului sanitar ieşean au fost luni subiectul discuţiilor dintre managerii spitalelor şi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa.

În cadrul întâlnirii, participanţii au subliniat necesitatea dotării spitalelor cu echipamente performante pentru ca actul medical să fie unul de calitate. Totodată, a fost ridicată şi problema infecţiilor nosocomiale semnalate în toate unităţile sanitare.

Pentru a veni în sprijinul reducerii cazurilor de pacienţi care contactează diferite infecţii intraspitaliceşti, reprezentanţii CJ şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta spitalele din judeţ în vederea achiziţionării unor roboţi cu raze ultraviolete, special destinaţi dezinfectării spaţiilor medicale şi care asigură sterilizarea unei încăperi în cinci minute.

Conform celor de la CJ, astfel de dispozitive sunt folosite în spitale din zeci de ţări, costul unuia fiind de aproximativ 60.000 de euro, dar Maricel Popa susţine că acest gen de dispozitiv “nu este costisitor”.

”Infecţiile nosocomiale reprezintă o realitate cu care se confruntă toate unităţile medicale din întreaga lume. Unii au găsit rezolvarea modernă la care ar trebui să apelăm şi noi de acum. Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment. Investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc. Nu este un dispozitiv costisitor, nu necesită angajaţi în plus care să-l manevreze, prin urmare implementarea acestei iniţiative duce clar la reducerea costurilor de spitalizare şi a consumului de antibiotice, de exemplu”, a spus Maricel Popa.

Acesta a adăugat că, pentru Spitalul de Boli Infecţioase şi cel de Pneumoftiziologie, Spitalul pentru Copii Sfânta Maria, precum i pentru cele două maternităţi din subordinea CJ va achiziţiona anul acesta astfel de dispozitive.

“Vom face un parteneriat cu Institutul de Cadiologie, cel de Psihiatrie Socola şi Institutul Regional de Oncologie, pentru a le putea sprijini în cumpărarea unor astfel de sisteme”, a mai menţionat Maricel Popa.