Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice locale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și pentru cele 40 de reședințe de județ din România, inclusiv pentru Municipiul Iași.

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice cu impact metropolitan.

Până în data de 22 martie, cetățenii și actorii locali din România au fost invitați să se implice în conturarea viitorului orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”, realizată în parteneriat cu Urbanize Hub.

Astfel, în urma acestei consultări, prioritățile zonei urbane Iași sunt următoarele:
1. Construirea Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii: Târgu Neamț – Iași – Ungheni)
2. Construirea Spitalului Regional de Urgențe Iași
3. Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași
4. Varianta de ocolire Iași Sud (Etapele 2-4)
5. Centrul Intermodal de Transport Pasageri Autogara Iași
6. Drumul TransRegio „Moldavia” (Vaslui – Iași)
7. Extinderea Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola
8. Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă
9. Modernizarea căii ferate Roman – Iași – frontieră Republica Moldova
10. Construcția Podului Ungheni peste Râul Prut

În cadrul campaniei „Alege Prioritățile Orașului Tău!” au fost înregistrate peste 150.000 de accesări ale chestionarului online și peste 100.000 de răspunsuri individuale venite din partea cetățenilor la nivel național.

„Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună. Prioritizarea finală a proiectelor va fi inclusă într-un document al Băncii Mondiale ce va fi lansat la scurt timp după finalizarea campaniei”, arată inițiatorii campaniei.

Articolul precedentEsplanada din fața Teatrului Național, transformată în parc
Articolul următorUn funcţionar ieşean a pierdut litigiul cu Agenţia de Integritate