Autorităţile ieşene sunt în alertă după declararea de către Ministerul Sănătăţii a epidemiei de gripă. La Spitalul de Boli infecţioase Sfânta Parascheva, în doar două zile, numărul cazurilor s-a dublat.

„În urmă cu două zile aveam 45 de cazuri iar acum avem peste 80. Doi pacienţi au murit şi alţi doi se află în stare foarte gravă la Terapie Intensivă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“.

Conform datelor oferite de Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în perioada 27 ianuarie – 2 februarie s-au înregistrat 11.031 de cazuri de viroze respiratorii, dintre care 225 au necesitat internare în spital.

În ceea ce priveşte pneumoniile, au fost raportate 1945 de cazuri, din care 124 au ajuns la spital. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precizează că de la începutul sezonului şi până în prezent, s-au înregistrat 35 cazuri de gripă (11 cazuri de tip AH1, 10 cazuri de tip AH3 şi 14 cazuri de tip B).

Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii, DSP Iaşi a recomandat în ultima săptămână suspendarea cursurilor, la mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi. O şcoală primară – Şcoala Carol I – s-a închis.

De asemenea, cursurile la două şcoli gimnaziale şi un liceu teoretic au fost suspendate parţial. Medicii atrag atenţia asupra măsurilor de prevenţie.

Potrivit datelor transmise de DSP Iaşi din luna octombrie şi până în prezent, s-au vaccinat 92.630 de persoane, dintre care 35.719 persoane cu boli cronice, 8.178 medici şi alte categorii de personal, 177 copii şi bătrâni institutionalizaţi, 46623 persoane peste 65 de ani, 127 gravide şi 213 copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, recomandă populaţiei respectarea urmatoarelor măsuri: evitarea aglomerărilor umane, evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave, spălarea mâinilor tot timpul, izolarea persoanei bolnave de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic, folosirea de către persoanele bolnave a batistelor igienice, în caz de tuse sau strănut, aerisirea incaperilor sau a birourilor, menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate, evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă, respectarea unui regim de viaţă sănătos.

Articolul precedentIdee lansată de deputatul Marius Bodea: Transport public de călători gratuit în Iaşi!
Articolul următorBlestemul finalurilor de meci: Politehnica Iași pierde iar cu gol luat în ultimele minute