cubDeputatul liberal Marius Bodea a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că nivelul ridicat al poluării din ultimii trei ani în Iași este și din cauza implementării dezastruoasă a sistemului de management al traficului.
„Din momentul implementării sistemului de management al traficului, la toate stațiile de măsurare a calității aerului din oraș au crescut valorile care indică poluarea cu PM10 – particulele de praf în suspensie. In 2016 au fost înregistrate 70 de depăşiri, in 2017 calitatea aerului a inregistratat valori de peste 5 ori peste limita maxima admisa ajungand pana la 183 de depasiri la particulele de praf in suspensie. În lunile ianuarie – martie 2018, în Iaşi s-au înregistrat 60 de depăşiri la poluarea aerului cu particulele în suspensie, PM10, în cele 4 staţii din Municipiu care măsoară calitatea aerului. Acest lucru este alarmant, în condiţiile în care maxima admisă anuală de către Comisia Europeană este de 35 depăşiri. Aşadar, în trei luni am depăşit cu mult nivelul maxim admis pe tot anul la poluarea cu pulberii în suspensie. Fenomentul de creștere accelerată a poluării este strict corelat cu implementarea sistemului de management al traficului”, a spus Marius Bodea.
Deputatul ieșean susține că Primăria Iași a plătit de la bugetul local 10 milioane euro pentru acest proiect.
„Sstemul integrat de management al traficului a costat aprox. 71 milioane lei. Primaria a decontat din fonduri UE aprox. 25 mil. lei. Așadar, 46 mil. lei au fost cheltuiți de la bugetul local pentru implementarea sistemului de management al traficului. 10 milioane de euro pentru un proiect care conduce la poluare, timpi crescuți de așteptare în trafic și nervi”, a mai spus Marius Bodea.
Parlamentarul ieșean a mai subliniat că responsabilitatea pentru implementarea acestui proiect ține direct de primarul Mihai Chirica: „Decizia de implementare a acestui sistem a fost luată de Primaria Municipiului Iași care, în prealabil a realizat un studiu de trafic care a stat la baza proiectului tehnic. Localizarea si timpii semafoarelor au fost stabilite prin proiectul tehnic avizat de Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Iași, unde președinte este a fost, și încă este dl. Mihai Chirica. Așadar, dl. Chirica ar trebui să comande un nou studiu de trafic și să coreleze algoritmii sistemului de trafic cu date reale, adaptate la realitățile de acum.”
Bodea a mai adus în discuție și problema surpării trotuarului de la Rond Vechi – CUG.
„Pe 2 mai, Mihai Chirica s-a îmbățoșat că a dat un ultimatum dezvoltatorului să aducă domeniul public la starea inițială. Acum, la 50 de zile, vedem că trotuarul este în aceeaşi stare, jumătate de bandă de circulaţie pe direcţia Nicolina – Podu Roş este închisă. Mihai Chirica este un ipocrit când să rățoiește cu Dragnea. Pe plan local, are același comportament ca baronul de Teleorman. Bataie de joc la adresa banului public, la adresa interesului public, o sfidare a bunului simt si a legii. Primaria Iasi este captivă intereselor private, ea nu mai apără interesul cetățeanului, ci interesele unui mănunchi de samsari din jurul lui Chirica”, a menționat Bodea.
Acesta a specificat că regulamentul de organizare al Poliției Locale obligă această instituție să constante ilegalitatea și să întreprindă măsuri privind sesizarea organelor penale pentru că autorizația de construcție nu a fost respectată.
”Din păcate, vedem o horă a încregăturilor între samsarii imobiliari și Poliția Locală care permite încălcarea legii”, a conchis deputatul.