Primăria Municipiului Iași a organizat pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt evenimentul „Caravana Unirii”, dedicat Centenarului României.

Astfel, edilii ieşeni au trimis trei autobuze personalizate în exterior în culorile drapelului într-un pelerinaj în marile orașe-reședință de județ din România, dar și în localităţile Chișinău și Cernăuți, din Republica Moldova.

Manifestările au început pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, din Iaşi, cu un concert al Fanfarei Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.

„Caravana Unirii” este un proiect cultural organizat cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri din 1918.

Trei autobuze ale Companiei de Transport Public Iași au fost personalizate în exterior în culorile drapelului național, fiecare dintre vehicule purtând câte o culoare a tricolorului. Proiectul readuce în prim-plan statutul de Capitală națională a Iașului în perioada 1916 – 1918, la Iași fiind puse bazele unirii ce a condus la formarea României Mari. Astfel, pe fiecare laterală a autobuzelor se regăsește mesajul «Iașul salută România Mare!»“, au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi.

Pe caroseriile autobuzelor sunt reprezentate 100 de simboluri sugestive pentru momentele istorice de referință ale neamului românesc, precum și pentru realizările românilor de-a lungul timpului.

Mai mult, saloanele autobuzelor sunt transformate în galerii expoziționale neconvenționale, care includ diverse informații.

Autobuzul Albastru găzduiește o expoziție dedicată evenimentelor istorice din 1916-1918, în Autobuzul Galben sunt realizate proiecții video cu filme documentare istorice, iar în Autobuzul Roșu sunt prezentate explicațiile celor 100 de simboluri.

Potrivit organizatorilor, „Caravana Unirii” va străbate teritoriul României Mari, poposind în marile orașe reședință de județ, dar și în orașele Chișinău și Cernăuți, în prezent parte a Republicii Moldova, respectiv a Ucrainei.

Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Iași – Departamentul Centenar, în colaborare cu Compania de Transport Public Iasi, Asociația TramClub Iași, Atelier Spre, cu sprijinul Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași, precum şi Facultatea de Arte Vizuale și Design – Specializarea Design.

Articolul precedentBarman ieșean, jefuit de încasările făcute într-o zi
Articolul următorȘOCANT: A făcut INFARCT la nuntă!