Anul trecut, polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciului pentru Imigrări Iași au asigurat managementul șederii și rezidenței în județ pentru 6.141 de persoane, dintre care 4.388 de străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Israel, Maroc şi Tunisia, precum și 1.753 de cetățeni ai Uniunii Europene, majoritatea din Italia, Franţa și Grecia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt studiile, urmate de cele conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre. Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 83 de invitații, cele mai multe depuse pentru străini din Iordania, Iran, Iraq și Palestina”, a declarat Ioana Buştiuc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Iaşi.

Conform acesteia, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 2.130 de permise de ședere, dintre care 2.096 pentru ședere temporară și 34 pentru ședere pe termen lung. Mai mult, au fost eliberate 493 de certificate de înregistrare și trei cărți de rezidență permanentă. 

Oamenii legii au adăugat că, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 269 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 224 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi înalt calificați. 

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 101 acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost prinşi 113 străini în situații ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere au fost emise 86 de decizii de returnare și şasecomunicări de părăsire a teritoriului României, iar un stăin a fost dus cu escortă până la Punctul de Frontieră Otopeni, în vederea îndepărtării”a adăugat Ioana Buştiuc.

Potrivit acesteia, în acelaşi timp, au fost date 621 de amenzi, în valoare totală de 36.900 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei privind regimul străinilor în România şi Ordonanţei privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, precum și Ordonanţei privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. 

Articolul precedentDragostea pentru ciocolată l-a adus în vizorul Poliției
Articolul următorTRAGEDIE: Pensionar găsit decedat în locuință