Duminică, 24 februarie, românii celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.

Astfel, superstiţiile spun că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii se logodesc şi îşi promit credinţa şi iubire.

De asemenea, se mai spune că, în această zi, bărbaţii nu au voie să supere femeile, astfel îi aşteaptă o primăvară cu ghinion. Iar fetele trebuie să iasă la întâlniri cu băieţi, altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an.

Fetele şi băieţii culeg primele flori ale primăverii pentru a fi feriţi de boli şi de necazuri. La rândul lor, fetele necăsătorite topesc zăpadă, apoi se spală cu apa rezultată pe faţă pentru a fi mai frumoase şi mai atrăgătoare.

Mai mult, de Dragobete este interzis să plângi. Lacrimile care curg în această zi aduc supărări şi necazuri. În plus, gospodarii nu sacrifică animale domestice. În această zi, animalele îşi găsesc perechea şi aduc prosperitate.

Articolul precedentProcurorii ieşeni: “Există probleme cu grave implicaţii asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar!”
Articolul următorDouă pensionare din Iaşi au dejucat planurile unor escroci