Lucrările la viitorul Centru Internațional de Artă Contemporană, care va fi înființat la fosta Baie Turcească, s-ar putea finaliza spre sfârșitul anului 2020, potrivit primarulului Iașului, Mihai Chirica.

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR) – Prioritatea de Investiții 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,62 milioane de euro). Lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești au început în septembrie 2018, durata proiectului fiind de 27 de luni.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat pe 27 august 2018 cu firma Cifolelli Edilizia SRL din Italia, contra unei sume de 14.070.853,78 lei, inclusiv TVA. Până în prezent societatea menționată a realizat 16% din totalul lucrărilor. Detaliat, lucrările la terasamente au ajuns la 51%, cele de rezistență a infrastructurii la 79%, iar cele de rezistență a suprastructurii la 2%.

„Casa de bilete e cea originală, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mai avem câteva înscrisuri tot de atunci. Și ele vor fi protejate și restaurate. Cea mai mare dificultate a fost legată de structura clădirii. Era foarte șubrezită, fiind o construcție realizată pe o fundație de pe vremea domnitorului Vasile Lupu, deci vorbim de secolul al XVII-lea. Vrem să redăm acest imobil circuitului cultural și turistic. Se vede foarte clar arhitectura orientală, atât în interior, cât și în exterior. Sperăm ca lucrările să se finalizeze la sfârșitul anului viitor”, a declarat Mihai Chirica.

Edilul a dat detalii și despre modul în care va fi organizată clădirea după renovare.

„Partea de sus va rămâne în special pentru zona de relaxare, de discuții libere între artiști și public. Parterul este în special partea de creație și expoziție. La etaj, de la care am desființat fostele boxe ale Băii Turcești, va fi tot un spațiu de creație. Vor fi și spații de cazare pentru artiștii care vor fi invitați. Conceptual am dat startul acestui proiect la vizita ministrului Culturii Vlad Alexandrescu din 2016. A fost o discuție pe tema artei susținute exclusiv din bugetul de stat versus arta creată de sectorul privat. Noi am spus că, prin acest edificiu, odată reabilitat, vom încerca să aducem arta contemporană, în special cea din zona societății civile, cât mai mult în atenția publicului ieșean. Cred că este primul spațiu de acest gen din țară”, a mai spus acesta.

Articolul precedentPrimăria Iași a decis desființarea a două treceri de pietoni într-o zonă intens circulată (FOTO)
Articolul următorUn important lider liberal a demisionat din Consiliul Județean