Primarul Iaşului, Mihai Chirica, spune că le cere iertare celor care s-au simţit lezaţi de afirmaţia sa privind soarta tinerilor plecaţi în străinătate, explicând că s-a referit la cei care devin victime ale abuzurilor unor indivizi lipsiţi de scrupule.

Chirica a făcut unele precizări după ce a spus la un post local de televiziune că fetele tinere din mediul rural s-au dus în străinătate unde au ajuns să se prostitueze, în timp ce băieţii muncesc în Europa “pe te miri ce” şi sunt transformaţi în sclavi.

“Dacă vreo persoană s-a simţit lezată de vorbele mele, poate prea fruste, atunci îi cer iertare, şi – pentru o înţelegere deplină a vorbelor mele – repet ce am declarat la emisiunea respectivă. Cu durere extremă în suflet, asistăm de mai bine de douăzeci de ani la o depopulare masivă şi la îmbătrânirea satului românesc. Lipsa totală de preocupare a statului român, a clasei politice, în general, faţă de generaţia tânără, a făcut ca mulţi dintre tinerii României să pornească în lume foarte puţin pregătiţi pentru viaţă. Aşa se face că o parte dintre ei au devenit victime ale abuzurilor unor indivizi lipsiţi de scrupule, unii dintre ei chiar conaţionali de-ai noştri, care au profitat tocmai de această lipsă de experienţă”, spune primarul Iaşului, Mihai Chirica.

El a adăugat că statisticile arată că româncele sunt printre cele mai traficate femei din UE, căzând foarte uşor pradă traficanţilor de carne vie.

Chirica mai spune că tot românii ajung în număr dureros de mare sclavii unor angajatori ticăloşi din străinătate, ce-i păcălesc promiţându-le locuri de muncă bine plătite şi condiţii excepţionale de trai, dar că, atunci când primesc jobul lăudat, descoperă o realitate terifiantă.

“Am spus ceva greşit? Mă fac vinovat că mă preocupă soarta românilor din străinătate, în condiţiile în care Primăria Municipiului Iaşi deţine un departament pentru diaspora extrem de dinamic, probabil cel mai puternic din ţară? Din contră, consider că a venit timpul să nu mai permitem nimănui să ne mai umilească, nici în străinătate, nici acasă, şi să cerem statului român, clasei politice, să intervină rapid şi eficient ori de câte ori sunt dezvăluite astfel de cazuri”, a declarat Chirica.