La Liturghia de ieri, pe scenă au urcat cinci persoane din toate provinciile istorice ale ţării, care au împlinit deja 100 de ani. Aceștia sunt Daria Vătavu, Dobre Clinciu, Constantin Cojocari, Dora Gheață şi Gavrila Bîrluț și toți au Crucea Mitropolitana.

Cojocari e din Basarabia, Gheață din Bucovina, iar Bîrluț e din Ardeal. Ultimii doi s-au născut în Imperiul austro-ungar și au cerficate de naștere eliberate de autoritățile austriece.

„I-am adus aici în față dumneavoastră pentru că, în pofida faptului că erau abia copii, s-au născut în Regatul României, în Imperiul Țarist, în Imperiul Austro-Ungar și găsindu-i de-a lungul și de-a latul țării am considerat că e bine să îi onorăm alături de dumneavoastră, au cunoscut Primul Război Mondial, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi și au trăit după ’90 ca să ne dea pilda despre toate aceste vremuri, despre acest veac, cu bucuriile și greutățile lui”, a declarat Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, aflat aflături de cei cinci pe scenă.

Articolul precedentAlimentele i-au adus o amendă
Articolul următorSalubris SA cumpără antiderapant de aproape 90.000 euro