Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, Carmen Dorobăţ, a confirmat faptul că un ieşean din mediul rural are virusul West Nile. Medicii cred însă că schimbările climatice din ultima vreme, dar şi umezeala dată de precipitaţiile abundente din acest an, au făcut posibilă apariţia virusului şi la ţânţarii din judeţul Iaşi. La nivel naţional sunt confirmate cinci cazuri, deocamdată nefiind înregistrat niciun deces, boala dată de virus fiind cu evoluţie imprevizibilă.

Un prim caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon, virus care se transmite la om prin înţepătura de ţânţar, a fost confirmat în Iaşi. Este vorba de un bărbat în vârstă de 67 de ani, din judeţul Iaşi, care nu a ieşit în afara ţării, şi care a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ prezentând semnele epidemiei.

„Este un caz confirmat în spital. Pacientul este un bărbat în vârstă de 67 de ani, care prezintă o evoluţie favorabilă până în momentul de faţă. Boala se transmite de la ţânţari. Sfatul nostru este să limităm expunerea în zone cu ţânţari, având în vedere, în special, modificările climatice şi meteorologice care favorizează dezvoltarea lor. Ţânţarii se dezvoltă în ultima vreme, datorită umidităţii, şi trebuie să fim atenţi. Noi avem în vedere, la orice suspiciune de meningită, şi această cauză“, a spus Carmen Dorobăţ.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în sezonul 2018 au fost raportate, în perioada 2 mai – 24 iulie, cinci cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care niciun deces. Cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane de gen masculin. Pe lângă cazul bărbatului diagnosticat în Iaşi, alte două persoane au fost descoperite în Dolj, una în Brăila şi alta în Olt.

Articolul precedentUltimele medii de intrare la UMF Iași
Articolul următorFirmă acuzată de un prejudiciu de peste un milion de lei!