Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cei ai Episcopiei Romano-Catolice au semnat marţi contractul de preluare în vederea reabilitării a două corpuri de clădire în care funcţionează Filarmonica Moldova Iaşi.

Centrul Diecezan a transmis în administrarea CJ, pentru următorii 22 de ani, cele două imobile, extensii ale vechii Case Balş, construite între anii 1900 şi 1910, în care funcţionează în prezent instituţia de cultură.

”Avem un singur interes, acela ca acest edificiu, o adevărată operă de artă, să fie în beneficiul ieşenilor, în slujba muzicii. Mă bucur că, iată, astăzi, facem acest pas împreună. Aşteptăm să revedem Filarmonica Moldova susţinând concertele sale deosebite acasă, unde îi este locul”, a spus Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi, imediat după semnarea contractului.

”E un moment de mare încărcătură emoţională. O bucurie pentru noi, cei din administraţie, să ne oferiţi ocazia să putem reda oraşului şi ieşenilor acest edificiu, dar mai ales o bucurie pentru artiştii Filarmonicii, care vor avea un loc propice pentru concerte de înaltă ţinută. Vom începe lucrările de consolidare cu sala Filarmonicii, acolo unde, cu ani în urmă, a dirijat chiar binecunoscutul Iosif Conta”, a afirmat preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa.

Cele două imobile transmise în administrarea CJ au o suprafaţă de 1.327 de metri pătraţi, respectiv 375 de metri pătraţi, iar acum se află într-o avansată stare de degradare.

Conform contractului încheiat marţi, CJ are obligaţia ca, în următorii trei ani, să le consolideze şi restaureze. Din cauza stadiului de degradare a sălii Filarmonicii, artiştii se văd nevoiţi să îşi reîntâlnească publicul iubitor de muzică simfonică în diferite locaţii din oraş.

Trecerea imobilelor în administrarea CJ a fost apobată de plenul Consiliului Judeţean în şedinta din data de 29 octombrie. 

 

Articolul precedentÎn stare gravă, la spital, după un accident rutier
Articolul următorAccident de circulaţie cu victime, în judeţul Iaşi