Plenul Consiliului Județean (CJ) Iași, întrunit în ședință on- line, a suplimentat cu 20,5 milioane de lei (4,1 milioane de Euro), suma alocată inițial pentru achiziția Spitalului Mobil Covid-19 -Regiunea Nord-Est România”.

Astfel, valoarea totală cu care va contribui CJ Iași la cumpărarea unității medicale este de aproape 14,5 milioane de euro. Restul, până la 17,6 milioane de euro -cât este estimarea de cost, va fi suportat de Consiliul Județean Neamț.

Achiziția se va realiza prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest în care cele două județe sunt membre.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi, va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de 70 de paturi, sală de nașteri, depozite de materiale și echipamente medicale și va fi ajunge la Iași complet echipat.

Unitatea medicală mobilă va fi amplasată în afara orașului, pentru evitarea aglomerării urbane, la Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, cu acces ușor pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. Locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată.

Termenul de livrare pentru spitalul mobil este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile.

Consiliile județene care contribuie financiar la achiziția spitalului își vor putea recupera investiția, din fondurile europene alocate României, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.

Spitalul va putea fi folosit și ulterior pandemiei, pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situație de urgență medicală sau va putea fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Altfel, plenul a alocat suma de 1,61 milioane de lei pentru plata unor servicii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi, pentru personalul medical și auxiliar implicat în tratarea bolnavilor cu Covid-19, din unitățile sanitare din subordinea Consiliului Județean Iași.