Înțelegerea alegerii partenerului de viață debutează undeva la 20 de ani, când încep primele relații de cuplu serioase. Strângerea de informații despre partenerul bun, proiectat drept ideal, se realizează odată cu debutul și finalul fiecărei relații noi. 

Greșelile pe care le vezi și încerci să le îndrepți în toate cuplurile formate de tine, te ajută și te susțin în alegerea părintelui minunat pentru viitorii tăi copii.

Lista cu calitățile comune pe care atât partenerul cât și parintele le împart:

1. Răbdarea
Aduce răbdarea înțelegere în casă? Da!
2. Lipsa dependențelor
Fără alcool, droguri și mâncat compulsiv, ai șansa să trăiești în realitate, construind familia dorită? Da!
3. Umorul
Reprezintă umorul cheia bucuriei și a relaxării? Da!
4. Sportul
Viața sănătoasă te ajută în creșterea nivelului de dopamina? Da!
5. Cititul
Creșterea puterii cognitive ajută și stimulează relația de familie? Reprezintă un model bun de urmat, pentru copii? Da!
6. Exprimarea prin dialog a frustrărilor
Conversațiile liniștite aduc cuplul în zona armoniei și a dezvoltării emoționale? Da!
7. Lipsa traumelor
Cum a fost copilaria ta? Liniștită! Bun!
Cum a fost adolescența ta? Calmă! Foarte bine!
Cum a fost Tinerețe ta? Execeptională! Super! 

Lista cu calități a viitorului părinte:

1.1. Atent la detalii
Părintele atent întotdeauna v-a avea grijă de copil, impecabil. Mereu este prezent activ în viața copilului. Susținerea lui este permanentă! 
1.2. Deștept
Contextul în care ai nevoie de mintea părintelui face referire la totalitatea momentelor în care tu ca și copil nu te-ai descurcat!
1.3. Împăciuitor 
Cum formulezi un răspuns în așa fel încât copilul să nu se supere? Cu tact și răbdare! Omul împăciuitor aduce armonie acolo unde merge! Copiii crescuți de el, nu sunt agresivi și nici toxici!
1.4. Vesel 
Toma Caragiu spunea așa: actorul are tot umorul din lume, eu încă îl caut. Văd sala plină și mă gândesc să fiu atât de bun încât măcar un zâmbet să smulg. Părintele vesel aduce bucurie și liniște sufletească. Veselia aplatizează răutatea prezentă în jurul copilului, la grădiniță sau la școală.
1.5. Organizat
Acestui tip de părinte nu îi scapă absolut nimic. De la pachețelul de la școală până la ghiozdan sau bagajele din călătorie, strategia de realizare a lor este perfectă.
Se pregătește totul înainte, se vizualizează așezarea elementelor și ca un Chef “montează” elementele îmbinându-le perfect. 
1.6. Neinfluențabil
Manipularea copiilor este prezentă în Universul Părintelui. Atât timp cât părintele este ușor de manipulat, nu se respectă Binele Superior! 
1.7. Echilibrat
Cezar Antonio Dumitrașcu preot și medic declara: Persoana care se împacă bine cu sine şi care nu cere prea mult de la sine e în echilibru. 
Echilibrul aduce pace în sufletul minorului și un model de comportament drept de urmat. Neliniștea, nerăbdarea și dezechilibrul sabotează viitorul copilului.
1.8. Înțelegător 
“Avem tineri excepţionali care nu simt că sunt sprijiniţi. Avem tineri care au probleme mari de comunicare, probleme ce vin din neiubire şi lipsă de educaţie, avem tineri dezorientaţi care ar avea nevoie barem de înţelegere.” Oana Pellea

Omul înțelegător aduce Lumină și echilibru în familie și viața de cuplu.

Listă cu lucrurile de care trebuie să te ferești în relatia de cuplu:

2.1. Consumul de alcool
Schimbă consumul de alcool mintea și sufletul? Trăiește partenerul alcoolicului într-o mare de speranțe deșarte? Da! Sunt copiii traumatizați? Cu siguranță da! Își aleg copiii când se fac mari, modele în viață ce sunt iubitoare de băutură? Da!
2.2. Consumul de droguri
Trăiește partenerul toxicomanului într-o iluzie permanentă? Da! Care este credința lui? Sigur se lasă! Evident că este doar o iluzie! Sunt copiii traumatizați? Cu siguranță da! Își aleg copiii când se fac mari, modele în viață ce sunt iubitoare de droguri? Da!
2.3. Consumul de medicamente
Medicamentele aplatizează dureri și trăiri, dar când încep să-ți controleze viata, dependența este prezentă!
2.4. Isteria
Omul care țipă din nimic marchează negativ viața de familie. Istericul distruge orice ieșire in familie, de la o banală excursie de o zi până la o vacanță completă. Datorită faptului că isteria plumbuiește viața, membrii familiei renunță să se reunească în prezența celui bolnav.
2.5. Depresia
Psiholog Ramona Popescu Dumitru intr-un dialog purtat la Summitul Holistic Anxietate-Depresie-Stres cu psiholog Radu Leca spunea: copilul crescut de un părinte stresat, anxios, depresiv are neșansa să vadă evoluția tulburării afective, să o înțeleagă și să o copieze!!!
2.6. Anxietatea
Anxiosul taie aripile copilului. Îl îngrădește și îl tine “lipit de el”. Copilul nu se dezvoltă! Copilul nu reușește singur în viață!

Ce trebuie să-i fie părintele copilului?

Și aici ne aducem aminte de Părintele Andrieș care a spus așa: „Cei mai buni profesori de religie pentru copii au rămas tot părinţii. Copilul, dacă nu ştie ce-i ascultarea de părinţi, devine o fiară“

Nu ai cum să te transformi într-un salvator, punând sub semnul întrebării viitorul copilului tău nenăscut. Știu că din prisma experienței tale acumulate din puținele relații avute crezi că orice om merită șansa să se îndrepte. Gândul tău este minunat. Doar că trebuie să înțelegi un lucru extrem de simplu: toți dependenții au aceleași abordări toxice, in discuții, ce conduc la creerea de speranțe fictive. Exemple: nu mă conduce bautura. Pot oricând să mă las, dar simt că încă nu este momentul. Pot face orice, oricând, mult mai bine decât ceilalți chiar și băut/drogat. Om mai bun decat mine nu o să găsești. 

La auzul acestor vorbe, din dorința de a ajuta, ajungeți să luați decizii ce vă urmăresc toată viața. 
Are loc mariajul. Dependențele apar public dar odată cu ele apare și un copil. Discuțiile apar si ele. Umilirea este permanentă. Ani mai târziu, atât tu cât și copilul vă aflați într-un iad. Divorțul apare și lângă el apar amenințările, cuvintele grele, violența verbală, violența emoțională, violența fizică. Copilul le aude pe toate și este extrem de trist și de marcat. 
Toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă alegeai un om bun pentru copiii tai.

Mai există un model repetitiv: “atunci când l-am cunoscut nu era așa. Era bun și atent. Îmi aducea flori și ciocolată. Iar acum mă lovește și bea zilnic. Băutura i-a luat mințile.”
Tipurile de decizii ce trebuie luate în acest unic caz sunt: consultarea unui specialist în psihiatrie, contactarea unui psiholog.
Este imperios necesar ca partenerii de viață, ce au dezvoltat dependențe să fie ajutați.

Top 3 elemente psiho-emoționale ce trebuie înțelese și regăsite în Universul Emoțional al viitorului partener:

1. Liniștea ce o simți când ești lângă partener
Este importantă liniștea pe care o simți lângă partener? Categoric da. Sentimentul profund de “am ajuns acasă, sunt acasă alături de acest om” validează relația

2. Împlinirea emoțională ce o simți pe parcursul și la finalul unei discuții cu viitorul partener 
Este reală? Da! Este ceea ce visai? Da! Este potrivită cu evoluția voastră ulterioară formării cuplului? Da! 

3. Menținerea privirii se face natural, fără greutate și fără obligație
Te regăsești în privirea lui? Da! Îți dorești să te vadă și peste 5 sau 10 ani, așa cum te vede acum? Da! Conștientizezi că nimic nu este definitiv? Da!

Anastasia Popescu “Mama Sica” în anul 1983, îi spunea așa fiului ei Corneliu Leca “Băiatul mamei, căsătoria este piatra de temelie a vieții. Bucură-te de copil, de soție și de casă. Dumnezeu așează două suflete, unul lângă celalalt cu scopul creării fericirii.”

Fericirea apare dacă înțelegi 3 elemente distincte: nu trebuie să te grăbești, nu trebuie să supragandești, nu ai de ce să intri în competiție cu nimeni. 

Dumnezeu să vă Binecuvânteze
Cu suflet
Radu Leca

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentCE ESTE DEMENȚA?
Articolul următorTESLA recheamă peste 1 milion de mașini în service – Ce probleme de soft sunt la unele modele