Începerea lucrărilor privind restaurarea Muzeului „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, din zona centrală a orașului Iași, au fost stabilite pentru luni, 4 iulie, după ce Consiliul Județean (CJ) Iași a emis ordinul de începere a lucrărilor către firma care a câștigat licitația, respectiv Iasicon SA.

Perioada de reabilitare a muzeului este de 12 luni, iar constructorul va asigura garanția lucrărilor pentru o perioada de 5 ani de la recepție. Firma va realiza proiectul sub supravegherea unei persoane atestate în lucrări de refacere a monumentelor istorice.

„Zidurile muzeului vor fi reabilitate deoarece piatra aflată în structura acestora se deteriorează, ușile exterioare din lemn de stejar vor fi restaurate, iar ferestrele vor fi înlocuite. Instalația termică va fi refăcută complet, iar cea electrică va fi schimbată, asigurând astfel respectarea normativelor, dar și punerea în valoare a monumentului istoric. Totodată, vitrinele expoziționale vor fi înlocuite“, au precizat reprezentanții CJ Iași.

Casa Dosoftei va fi dotata cu sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, conform cerințelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. În apropierea monumentului istoric va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille.

Valoarea contractului de lucrări este de 1,8 milioane lei, investiția totală pentru acest proiect fiind de 3,6 milioane lei.

Pe lângă Casa Dosoftei, autoritățile vor reabilita și Casa Vasile Pogor, sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

Articolul precedentCSM Politehnica Iași a încheiat primul cantonament al verii
Articolul următorA scăzut numărul de șomeri în județul Iași