UPDATE 19.25: Avionul, cu Papa Francisc la bord, a decolat spre București.
UPDATE 19:12 Papa Francisc a ajuns la aeroportul din Iaşi, de unde va pleca spre Bucureşti.
UPDATE 19:00 Papa a coborât din papamobil, s-a mutat în celebrul Logan albastru, cu care va continua drumul spre aeroport.
UPDATE 18:55 Papa s-a urcat în papamobil şi continuă să salute mulţimea, pe drumul său către aeroportul din Iaşi.

UPDATE 18.50 Procesiunea religioasă din faţa Palatului s-a încheiat. Papa Francisc a părăsit zona centrală, nu înainte de a saluta din nou miile de pelerini din papamobil.

UPDATE 18:20 Suveranul pontif a transmis un mesaj despre unitate către cei 100.000 de mii de credincioşi care au venit la Iaşi pentru a participa la ceremonia organizată cu ocazia vizitei sale la Iaşi.

Papa Francisc a citat din Eminescu în timpul discursului de la Iaşi: „Există o reţea spirituală foarte puternică care ne uneşte, ne „conectează”, ne susţine şi care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre: conştiinţa că aparţinem unii altora, că viaţa fiecăruia este ancorată în viaţa celorlalţi. „Tinerii înfloresc când se simt iubiţi”, spunea Eduard. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi. Pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele” (M. EMINESCU, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”). Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti“

UPDATE 18.15 Papa Francisc se adresează mulțimii.

UPDATE 17.55 Elisabeta și soțul ei Ioan, alături de familia cu 28 de membri: “Sunt Elisabeta și sunt alături de soțul meu Ioan, am venit dintr-un sătuc de la periferia județului Iași, acolo mica noastră comunitate catolică trăiește în armonie și respect cu membrii comunității ortodoxe. Nu am venit singuri, ci împreună cu toți cei 11 copii ai noștri, 7 din ei au ales să își întemeieze și ei familii, iar 4 au ales calea consacrării în slujba Domnului, și sunt doi preoți și două surori. Unii dintre ei au venit de peste hotare pentru a fi aici din Belgia, din Italia sau de peste Prut, din Republica Moldova, și azi ne-am adunat cu toții precum odinioară, când în fiecare duminică dimineață luam drumul spre biserica dedicată sfântului nostru ocrotitor Anton de Padova. Îi mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru darul credinței pe care l-am primit și noi de la părinții și bunicii noștri”.

UPDATE 17.50

Episcopul Petru Gherghel i-a oferit Suveranului Pontif o replică a icoanei Sfintei Feciore Maria cu pruncul Isus, precum cea de la Cacica.

“Sfinte părinte, copiii, chiar în ziua lor, 1 iunie, vă înconjoară, tinerii vă spun prin cântarea și entuziasmul lor că vă iubesc și vă sunt recunoscători pentru mărturia vie de iubire pe care le-o oferiți. Bătrânii și bolnavii care v-au întâmpinat în catedrală se simt și ei mângâiați de prezența voastră și se bucură când le amintiți că fără ei tinerii noștri ar fi lipsiți de rădăcini și de speranță pentru viitor. Și familiile Diecezei noastre au dorit să vă întâlnească, multe dintre ele au văzut în această întâlnire o ocazie de a se întoarce din străinătate și pentru a vă mulțumi de grija pe care o purtați celor aflați departe de casa lor. Bine ați venit!”, a spus Episcopul Petru Gherghel.

UPDATE 17.50 Papa Francisc a urcat pe scenă în ovaţiile a zeci de mii de pelerini.

UPDATE 17.35 Papa Francisc se îndreaptă spre Palatul Culturii. Din papamobil, Suveranul Pontif a salutat miile de pelerini aflaţi în zona centrală a Iaşului. Peste 100.000 de oameni l-au întâmpinat cu ovaţii şi cu aplauze.

UPDATE 17.20 „Vă mulțumesc mult, celor care însoțiți bolnavii, și vouă, celor bolnavi, că duceți împreună boala. Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine”, le-a spus Papa celor prezenţi la Catedrală.

UPDATE 17.10 Papa Francisc intră în clădirea Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

UPDATE 16.40 Papa Francisc a ajuns la Episcopia Romano-Catolică. Oamenii au strigat de pe margine „Vivat Papa!“.

UPDATE 16.30 Convoiul de mașini se îndreaptă spre centrul orașului.

UPDATE 16.25 Papa Francisc a aterizat la Iași. Sfântul Părinte a fost întâmpinat, printre alții, de IPS Gherghel și primarul Mihai Chirica.

UDPATE 16.10 Icoana de la Cacica a ajuns aproape pe scenă. Papa Francisc este aşteptat să ajungă.

UPDATE 16.00 Centrul Iaşului este survolat de mai multe elicoptere.

Papa Francisc este așteptat să vină astăzi la Iași, într-o vizită istorică. Papa se va ntâlni cu credincioşii ieşeni şi pelerinii veniți din țară şi din străinătate. Programul vizitei a fost modificat. Astfel, de la ora 17.00, Papa va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași, iar de la ora 17.30 va avea loc Întâlnirea Mariană cu tinerii și cu familiile, Palatul Culturii din Iași.

Articolul precedentGALERIE FOTO: Vizită istorică a Papei Francisc, în Capitala Moldovei!
Articolul următorGALERIE FOTO: “Vivat Papa!” Peste 100.000 de pelerini l-au primit cu dragoste pe Papa Francisc la Iaşi