Consilierii județeni vor dezbate mai multe proiecte în această săptămână, într-o ședință ordinară. Pe ordinea de zi a ședinței se va regăsi și un proiect legat de aprobarea realizării obiectivului de investiții „Echipament medical Gamma Knife” la Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iași și alocarea sumei de 20,2 milioane lei (peste 4,2 milioane de euro) din excedentul bugetului local al județului Iași în acest sens.

Proiectul prevede și alocarea altor 93.000 lei pentru amenajarea spațiului unde va fi amplasat echipamentul medical Gamma Knife. Proiectul a fost inițiat de Lucian Eva, managerul spitalului și de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

„Tratamentul cu Gamma Knife este o formă de radiochirurgie stereotactică. Este o formă non-chirurgicală de radioterapie, care permite ca raze extrem de concentrate de radiații să fie direcționate direct la leziune, protejând în același timp țesutul înconjurător sănătos. Radiochirurgia stereotactică este o opțiune pentru multe condiții patologice ale creierului. Spitalul Clinic de Urgență a fost dat în folosință în anul 1972, în acești 45 de ani realizându-se numeroase lucrări. Pentru dezvoltarea și crearea excelenței în medicină se urmărește obținerea finanțării pentru un aparat tip Gamma Knife Icon, care trebuie amplasat într-un spațiu dedicat. Acest spațiu trebuie să fie conform tuturor normelor și specificațiilor producătorului. Din aceste motive se consideră necesară amenajarea unui spațiu de aproximativ 100-150 mp, la un preț estimat de 1.500-2.000 euro/mp, deoarece se introduce o aparatură medicală cu mare valoare și amenajările sunt de tip «spații curate», implicând finisaje și lucrări de construcții-montaj specifice cu valoare adăugată mare. În prezent, spitalul nu dispune de un spațiu și aparat tip Gamma Knife Icon, ceea ce determină migrarea pacienților prin contract cu CNASS către clinici din străinătate cu costuri ridicate și fără urmărirea pacientului”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul Consiliului Județean Iași.

Articolul precedentUniversitatea „Al. I. Cuza“ Iași a ieșit din Top 1.000
Articolul următorTot mai mulţi şoferi ieşeni, prinşi băuţi la volan