Politistii de frontiera constanteni au aniversat astazi 141 ani de la infiintarea institutiei. Trupele speciale au facut o demonstratie de lupta si au fost prezentate noile vehicule de teren.

Autoritățile de frontieră din România și din Republica Moldova implementează prevederile Protocolului privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună.

Astfel, echipaje mixte, formate din doi poliţişti de frontieră români şi unul din Republica Moldova, vor efectua misiuni de supraveghere a frontierei, atât pe teritoriul român, cât şi în ţara vecină.

Patrularea comună a frontierei moldo-române se realizează pe o adâncime de până la zece kilometri în interiorul ambelor state, pe baza legislaţiei statului pe teritoriul căruia se desfăşoară misiunea.

Prin excepţie, aplicabilitatea teritorială se poate extinde şi în afara zonei de operare, în cazul configuraţiei terenului şi al infrastructurii rutiere accesibile sau pentru executarea unor acţiuni imediate şi urgente iniţiate în zona de operare, dar fără a se depăşi zonele de competenţă prevăzute în legislaţiile naţionale pentru autorităţile responsabile de supravegherea frontierei.

Astfel de misiuni de patrulare în comun la frontieră reprezintă o formă modernă de cooperare, ce permite optimizarea de forțe și mijloace de către autorităţile din cele două state, dar oferă și posibilitatea aplicării de tactici comune de acțiune pentru contracararea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale la graniţa comună.

Amintim că, în noiembrie 2018, la București, a fost semnat Protocolul privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună.

„Necesitatea încheierii acestui protocol a fost de o importanță majoră, având drept scop îmbunătăţirea cooperării între instituţiile de frontieră din cele două state şi creşterea nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră”, spun reprezentanții ITPF Iași.

Protocolul de cooperare cuprinde reglementări privind autorităţile competente, modul de constituire, desfăşurare şi acţiune al patrulelor comune şi zona în care acestea vor funcţiona.

 

Articolul precedentS-au hotărât. Ieșenii îl vor pe Mihai Teja antrenor la Politehnica Iași
Articolul următor90 de ani de la introducerea autobuzului în Iași