Acționarii EUROINS vor face recurs la decizia Curții de apel București, după ce magistrații au respins cererea de suspendare a retragerii autorizației de funcționare a societății, potrivit realitatea.net Această decizie a venit în urma unor presiuni uriașe din partea avocaților Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

Unul dintre avocații ASF a făcut o declarație halucinantă în fața instanței. Acesta a spus că „justiția nu poate schimba decizia unei autorități a statului”, în ciuda dovezilor aduse de reprezentanții EUROINS.

Declarația avocatului nu este întâmplătoare, ci denotă un mod de comportament în cadrul ASF, care se crede mai presus de justiție. Inclusiv în comunicatul autorității, după hotărârea Curții de Apel, se spune categoric că “A.S.F. este singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale”.

ASF-ul apelează la avocați externi

ASF-ul a angajat pentru acest proces și o firmă de avocatură, care percepe sume importante pentru reprezentare, deși are un departament juridic cu oameni bine plătiți. Practic, din banii statului, ASF-ul apelează la avocați externi, deși poate să apeleze la propriii angajați. Și nu este singura acțiune controversată care a apărut în aceste zile în cazul EUROINS.

Fondul de Garantare a Asiguraților, care este administrator interimar al societății, a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru a cere insolvența în instanță. FGA cere acest lucru foarte repede, la doar o lună și jumătate de când a devenit administrator, fapt care denotă intenția reprezentanților statului de a nu încerca conservarea și salvarea societății. Iar acest fapt se întâmplă deși, potrivit mandatului ASF, FGA trebuie să coordoneze în continuare activitatea EUROINS și să găsească soluții pentru a diminua haosul de pe piața asigurărilor RCA. Surse din piață spun că FGA se comportă acum precum un lichidator și că era imposibil ca EUROINS să ajungă rapid în situația de a i se cere insolvența, deoarece la momentul declanșării procedurii, în conturi existau 75 de milioane de lei. Unde s-au dus atât de repede acești bani, nu se știe. Practic, este vorba despre naționalizarea unei firme, în anul 2023, într-o economie capitalistă, reglată de piață și de concurență.

Reprezentanții Guvernului, Parlamentului, ASF și FGA nu au răspuns intenției comunicate de către acționarii EUROINS de a se întâlni pentru a găsi soluția prin care statul roman nu va fi nevoit să plătească de la buget banii pentru despăgubirea asiguraților. Scoaterea de pe piață a EUROINS ar însemna pentru statul român, dacă se va ajunge și la un proces în străinătate, o pagubă de aproximativ un miliard de EURO.

PRESIUNE URIAȘĂ PE JUSTIȚIE A AVOCATULUI ASF
“Justiția nu poate schimba decizia unei autorități a statului”, a spus acesta.

ASF SE CONSIDERĂ MAI PRESUS DE JUSTIȚIE
“A.S.F. este singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale”.
Sursa: Comunicat ASF 27 aprilie.

CUM ARE LOC NAȚIONALIZAREA EUROINS

– 17 martie 2023 – 75 milioane lei în conturi
– mai 2023 – FGA cere insolvența EUROINS 

 

Articolul precedentSalariile magistraților majorate cu 25%. Judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET