Înregistrările video distribuite în mediul online arată cum spectatorii aclamau participanţii la maraton, înainte să se declanşeze o explozie în depărtare. În altă parte a traseului, camerele au surprins detonările chiar în apropierea grupului de atleţi, conform Reuters.

La cursa din orașul Buea, în partea de vest Camerunului, au participat aproximativ 530 de atleţi, printre care şi persoane din Franţa, Africa de Est, Centrală şi de Nord. 

Atacul a fost revendicat de aripa armată a Consiliului de guvernare Ambazonia, una dintre milițiile separatiste, şi era îndreptat împotriva forţelor de ordine care însoţeau participanţii.  

“Ținta noastră principală au fost forțele de elită cameruneze, care asigurau securitatea sportivilor. Nu vom permite Camerunului să își continue ocupația”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupării, Capo Daniel.

Insurecția separatistă a început în regiunile anglofone din nord-vestul și sud-vestul Camerunului încă din 2016, când profesorii și avocații au protestat împotriva marginalizării lor de către guvernul naționalist, majoritar francofon. O reprimare violentă din partea forțelor de securitate a contribuit la radicalizarea mișcării, iar conflictul care a urmat a ucis peste trei mii de persoane și a dus la strămutarea a aproape un milion de oameni.

Articolul precedentProtest în fața ambasadei ruse din Suedia: mai mulți protestatri au ars un manechin cu fața lui Putin
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET