Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins acțiunea formulată de fostul șef al DIICOT împotriva ministrului Justiției. 

Daniel Horodniceanu, fostul şef al DIICOT şi candidat respins la funcţia de procuror general al României, a contestat în instanțele ieșene procedura de selecţie.

Fostul șef al DIICOT Iași și la nivel central l-a dat recent în judecată pe ministrul Justiției (la data respectivă, ieșeanul Tudorel Toader – n.r.), și le cerea magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să anuleze actul administrativ, respectiv să suspende procedura de selecție.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a respins toți candidaţii la funcţia de procuror general, în urma primei faze a procedurii, interviul.

Daniel Horodniceanu i-a transmis o contestație ministrului Justiției de la data respectivă, Tudorel Toader, privind procedura de selecție.

Solicit modificarea standardelor procedurii de selecție a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în sensul solicitat de rapoartele Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și a opiniei GRECO, precum și anularea actualei selecții”, ar fi precizat fostul șef al DIICOT Iași în solicitarea trimisă lui Toader.

Horodniceanu ar mai fi arătat că rapoartele MCV din ultimii ani, începând cu 2014, solicită în mod clar „să se instituie un sistem transparent și bazat pe merite pentru numirea procurorilor de rang înalt, care să poată oferi garanții suficiente împotriva politizării”.

Rapoartele MCV succesive au evidențiat deficiențele sistemului de control și echilibru din cadrul procedurii, indicând gradul de libertate a ministrului Justiției în selecția candidaților, rolul limitat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și măsura în care s-ar aplica aceeași procedură de numire și de revocare din funcție la un nivel de conducere inferior în cadrul organelor de urmărire penală. Raportul din noiembrie 2017 a luat act de lipsa progreselor și a subliniat faptul că modificările în curs la Legile Justiției au oferit oportunitatea de a se aborda această problemă”ar fi precizat magistratul ieșean în contestație.

Articolul precedentTânăr de 23 de ani, UCIS cu sălbăticie pe o stradă din Iași: ce s-a întâmplat!
Articolul următorACCIDENT rutier grav: patru victime!