Astăzi, Asociația Româno-Japoneză Himawari Iași va organiza cea de-a XI-a ediție a Festivalului Hinamatsuri.

Evenimentul inspirat din festivalul japonez cu același nume are scopul de a familiariza mediul cultural ieșean cu tradițiile pline de culoare ale Japoniei.

„Vă invităm la o nouă ediție a Festivalului Hinamatsuri organizat de Asociația Româno-Japoneză Himawari. Evenimentul se va desfășura în Sala Pașilor Pierduți din cadrul Universității «Alexandru Ioan Cuza», unde se vor desfășura activități precum workshop-uri de cultură și tradiție niponă, dar și jocuri tradiționale japoneze pentru toți”, arată organizatorii.

„Hinamatsuri” sau „Festivalul Păpuşilor” se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 3 martie pentru a le ura fetelor sănătate şi noroc în viaţă.

Este numit, de asemenea, şi „Festivalul piersicului”, deoarece, în calendarul vechi, data evenimentului se suprapune cu înflorirea piersicilor. Intrarea este liberă.

Asociaţia Româno-Japoneză Himawari Iași are ca scop crearea unui cadru organizat care să promoveze cultura niponă şi studierea limbii japoneze prin organizarea de activităţi, spectacole şi evenimente.