Procurorii din Iași au ieșit luni în stradă, aceștia fiind profund nemulțumiți de modificările efectuate în așa-numitele „Legi ale Justiției”. 

Astfel, angajații Parchetelor de pe lângă Curtea de Apel, Tribunalul și Judecătoria Iași au protestat în fața instituțiilor pe care le reprezintă.

„Am ales această formă de protest împotriva modificărilor aduse Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin OUG adoptată în şedinţa de Guvern din data de 19 februarie 2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public. Nu protestăm pentru noi, protestăm pentru toți cetățenii acestei țări, ale căror drepturi trebuie respectate!”, a precizat luni Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

De asemenea, Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, a susținut că schimbările făcute recent nu aduc decât probleme în activitatea procurorilor.

“Nu putem fi de acord cu aceste modificări, acesta fiind și motivul protestului nostru. Odată cu aceste schimbări vor apărea probleme în numirea procurorilor. De asemenea, se creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare a magistraţilor în situaţia neîntrunirii condiţiei bunei reputaţii, în măsura în care acest termen nu este definit de lege”, a spus Apostol.

De remarcat este faptul că judecătorii ieșeni nu au ieșit luni la protest, deși modificarea legislației le va afecta și lor activitatea. De asemenea, procurorii DIICOT au anunțat că vor începe protestele de marți dimineață.

Zilele trecute, Adunarea Generală a Parchetelor din Iași a fost convocată, având spre dezbatere şi hotărâre luarea unei decizii cu privire la formularea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin OUG adoptată în şedinţa de Guvern din data de 19 februarie 2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public.

Procurorii au mai menționat că, în perioada 25 februarie – 1 martie 2019, vor dispune suspendarea activității de lucru cu publicul în instituție, purtarea pe timpul programului de lucru de către procurori a unor banderole albe, ca semn distinctiv al protestului, precum și manifestarea publică a protestului prin ieșirea personalului în fața instituției pentru o perioadă determinată.

 

Articolul precedentBărbat suspectat că “a ras” o pădurice în câteva ore
Articolul următorTERIFIANT: Acuzat că și-a violat fiicele și cumnata! Toate victimele sunt minore