Aproximativ 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, membri ai mai multor sindicate, au refuzat să intre la muncă miercuri dimineaţă. Personalul operativ s-a prezentat la serviciu dar nu a intrat în unitate pentru a-şi schimba colegii care sunt la serviciu de 12 ore.

Poliţiştii de penitenciar sindicalişti au declarat că pe parcursul a patru ore apelul deţinuţilor poate fi realizat, nu se pot primi vizite, nu se pot face plimbări sau vizite de lucru sau prezentări la instanţă.

“E prima zi în care refuzăm intrarea în serviciu. Este a doua formă de atenţionare asupra nemulţumirilor din sistemul penitenciar. Acestea ar fi: aplicarea legii salarizării în integralitate, întrucât se doreşte a modifica sau de a apărea o nouă lege salarizării, dar nu este aplicată nici cea care este acum în vigoare. Nu am vrea să vulnerabilizăm misiunile pe care le facem zi de zi. În sectorul operativ vorbim despre supraveghetori, vorbim despre escorte care însoţesc deţinuţii către punctele de instanţă. Lipsa acestor oameni presupune efectuarea de ore suplimentare, care, de multe ori, nu ajung să fie compensate în cele 60 de zile în care ar trebui sa se întâmple acest lucru”, a declarat Andrei Bejuşcă, liderul sindicatului Iurius de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Sindicaliştii din penitenciarul din Iaşi, ca şi cei din celelalte penitenciare din ţară, cer acordarea salariilor prevăzute în Legea Cadru 153 din 2017, aplicarea şi actualizarea pensiilor militare, plata normei de hrană la valoarea actuală fără plafonări, plata normei de echipare la valoarea actuală fără plafonări, plata salariului de grad la valoarea actualizată fără plafonări, şi deblocarea posturilor vacante.

“Motivul pentru care ne-am adunat aici este refuzul muncii suplimentare. Toate persoanele care se află aici nu intră în serviciu pentru că ne dorim aplicarea în integralitate a legii salarizării. Ne dorim aplicarea pensiilor aşa cum este ea în această formă, ne dorim actualizarea normelor de hrană şi de echipament fără plafonări. Colegii noştri sunt in tura de noapte rămaşi în continuare în serviciu şi nu vor putea fi schimbaţi până nu intrăm noi. Acest blocaj şi refuz al orelor suplimentare în patru ore deja paralizează sistemul penitenciar. Deţinuţii rămân pe cameră, nu pot fi scoşi din cameră. Instanţele de judecată nu vor azi ce judeca. Punctele de lucru nu ies. Vrem să demonstrăm prin aceste patru ore că dacă nu se rezolvă lucrurile la finalul lunii iunie, în trei zile putem paraliza complet sistemul penitenciar”, a declarat Ionuţ Ichim, preşedintele sindicatului Manifest din Penitenciarul Iaşi.

Potrivit sindicaliştilor poliţiei penitenciare, un angajat acumulează lunar în medie minim de 25 de ore suplimentare.

“Datorită situaţiei operative şi a programului de lucru pe care îl avem, aceste ore se recuperează, dar cu greu la nivelul penitenciarului Iaşi. La nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în clipa de faţă sunt angajaţi aproximativ 12.000 de poliţişti de penitenciare dintr-un necesar de 20.000”, a explicat Ionuţ Ichim. 

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentGuvernul propune creșterea salariului cu 1.000 de lei brut, de la 1 iunie, pentru încetarea grevei
Articolul următorIași: Un bărbat din Suceava și o femeie din Botoșani au primit șansa la viață după ce au primit rinichi de la donator aflat în moarte cerebrală