În cadrul proiectului ”O șansă pentru toți.Educație incluzivă în unitățile școlare”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest va achiziționa 1.000 de pachete cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru sezonul rece, în valoare de 208.330 de lei, fără TVA.

Acestea sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care fac parte din grupul țintă al proiectului ce se va derula pe o perioadă de 36 luni cu un buget de 6.398.942,72 lei și care, va fi implementat împreună cu Școala Gimnazială nr. 1 Bălteni, (județul Vaslui). Școala Mihai Eminescu Lipova, Colegiul Naţional Ferdinand I (județul Bacău), Școala Gimnazială Prisăcani, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu“, Școala Gimnazială „Gh. I. Brătianu” și Școala Gimnazială „Elena Cuza“ (din județul Iași).

Cele mai multe pachete cu îmbrăcăminte și încălțăminte sunt pentru copiii din învățămîntul primar, aproape 40 de procente le reprezină cele pentru elevii învățământului secundar, în timp ce preșcolarii vor primi un sfert dintre acestea.

Proiectul urmărește creşterea gradului de participare la învăţământul preşcolar a unui număr de 530 de copii între 3-5 ani, în special a celor 308 de copii cu risc de părăsire timpurie a școlii din mediul rural din școlile implicate precum şi prevenirea și reducerea abandonului şcolar prin măsuri integrate pentru un grup de 1.955 de elevi din clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, aparținând grupurilor vulnerabile, din care, 915 din mediul rural.

Un alt obiectiv îl reprezintă creşterea calității actului educațional prin îmbunătățirea competenţelor profesionale pentru 261 de cadre didactice și personal calificat în școlile cu risc educațional, prin oferirea de pachete pentru mobilitate profesională. Banii primiți vor fi utilizați și la îmbunătățirea și diversificarea serviciilor educaționale în școli și grădinițe, la refacerea sau reparația instalațiilor termice, anveloparea școlilor, amenajare și dotare a spațiilor aferente desfășurării activităților educaționale cu grupurile țintă ale proiectului.

Școlarii și preșcolarii din comunele Lipova și Șipote vor primi câte un microbuz școlar nou, iar cei din Bălteni vor beneficia de programe tip școală după școală.

Organizarea unei școli mobile, pentru 1180 de copii, va contribui la reducerea riscului de abandon școlar.

Proiectul prevede și o serie de investiții. Astfel, la Școala Bălteni va fi amenajat un parc joacă și va fi reparat acoperișul. Laboratorul de informatică va fi cablat și dotat cu 16 laptopuri. Școala va fi dotată cu camere de supraveghere pentru îndeplinirea standardelor în vederea susținerii examenelor de evaluare națională, 3 laptopuri și 3 imprimante.

Unitatea de învățământ de la Lipova va avea un cabinet de mediator școlar, mobilier pentru 3 săli de grădiniță și pentru sălile de clasă, rafturi și cărți pentru bibliotecă și echipamente specifice pentru sala de sport. La Șipote, 19 săli de clasă vor fi dotate cu sisteme IT, iar 3 săli de grădiniță vor primi mobilier specific.

Articolul precedentAccident rutier între un TIR şi un autoturism, în judeţul Iaşi
Articolul următorEx-parlamentar, condamnat la şapte ani de puşcărie! Uite de ce!