Un ieșean este nevoit să dea ochii cu judecătorii, după ce ar fi vândut copii ale unui atlas pe un site de comerț.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Iulian Zub, pentru oferirea, distribuirea, deţinerea ori depozitarea sau transportul de mărfuri-pirat, în scopul distribuirii şi în scop comercial , în formă continuată (opt acte materiale) şi promovarea de mărfuri-pirat prin utilizarea anunţurilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare, prin expunerea ori prezentarea către public a listelor sau a cataloagelor de produse ori prin orice alte asemenea mijloace, în formă continuată (trei acte materiale). 

Oamenii legii au precizat că, în perioada ianuarie – octombrie 2015,individul a promovat mărfuripirat (copii ale manualului Atlas de anatomie a omului”, Netter, ediţiile a patra şi cincea) pe site-urile www.tocmai.ro, respectiv www.olx.ro, oferindu-le spre vânzare și a distribuit în scop comercial un număr de nouă mărfuri-pirat (copii ale „Atlasului de anatomie a omului”, Netter, ediţia a cincea), cătreşapte persoane fizice, care au calitate de martori în cauză.

Pe 11 septembrie 2015, IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a sesizat IPJ Iaşi, cu privire la faptul că, pe site-ul olx.ro, o persoană oferă spre vânzare cărţi de medicină, protejate de drepturi de autor, editate de către SC Callisto Comexim SRL, Editura Medicală Callisto. În urma acestei informaţii, agenţi de Poliție au contactat reprezentantul editurii, care a comunicat faptul că o angajată dea sa, folosind un pseudonim, a comandat un Atlas de anatomie a omului (tradus în limba română de primul) de la utilizatorul site-ului, acesta fiind un produspirat. De asemenea, a pus la dispoziţie adresa de înaintare, precum şi documentul de expediţie, fiind astfel indentificat expeditorul coletului”au subliniat anchetatorii.

Potrivit acestora, pe 13 mai 2016, reprezentanţi editurii au pus la dispoziţia poliţiştilor cartea-pirat comandată de la utilizatorul domeniului www.olx.ro, respectiv „Atlas de anatomie a omului”, Ediţia a cincea, Frank H. Netter, MD. Mai mult, aceştia au comunicat că exemplarul comandat şi primit este un produspirat cu deficienţe majore, fiind produs pe o hârtie de calitate inferioară, în condiţii grafice improprii, iar din structura exemplarului au fost înlăturate numele editurii, pagina de copyright, cât şi codul ISBN. Editura s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 9.720 de lei.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a avut o atitudine procesuală sinceră, recunoscând şi regretând săvârşirea faptelor”, au procurorii ieșeni.

Articolul precedentEuroparlamentar PNL: “Autoritățile locale și cele naționale trebuie să conlucreze pentru îmbunătățirea calității aerului în Iași!”
Articolul următorUn deținut, dus la spital după ce a înghițit linguri și pastile