Ieșenii interesați să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoiți să cheltuie bani și să piardă timp pentru obținerea autorizației de construire întrucât, prin modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de autorizații.

Potrivit noilor prevederi legale, „montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obțină autorizația de construire, însă primăriile trebuie anunțate referitor la modificările aduse locuinței, înaintea începerii lucrărilor”, se arată în comunicatul Administrației Fondului de Mediu (AFM).

Suma alocată pentru finanțarea acestui program, conform Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2019, este de 230 de milioane de lei.

Finanțarea nerambursabilă, acordată de către AFM, este în procent de 100 % din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA), pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie.

Finanțarea se acordă eșalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanțare, și pe măsura implementării proiectului. AFM menționează că sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă. În cadrul acestei sesiuni de finanțare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanțare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile. În același timp, pentru fiecare gospodărie, se poate obține finanțare o singură dată.

Articolul precedentPeste 300.000 de lei angajați la cea de-a VIII-a ediție a Swimathon
Articolul următorIMPACT: La spital, în stare gravă, după ce a căzut de pe bicicletă