În cadrul “Săptămânii prevenirii criminalităţii”, poliţiştii Secţiei nr. 2 Poliţie Iaşi au desfăşurat activităţi preventive, în Gară Iaşi și Autogara „Codreanu” Iaşi, precum și în zonele adiacente acestor obiective.

Polițiștii au purtat discuții cu cetățenii și au distribuit 300 de pliante cu recomandări pentru prevenirea furturilor din auto şi a înşelăciunilor.

De asemenea, la aceeași dată, polițiștii Secției nr. 3 Poliție Iași au desfășurat activități, pe raza de competență, pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

Astfel, au fost desfășurate 4 activităţi la Şcoala Gimnazială ”Ion Ghica” și la Școala Gimnazială ”Ion Neculce”, din municipiul Iaşi, în cadrul cărora polițiștii au prezentat copiilor aspecte legate de reducerea riscului de victimizare prin prisma măsurilor de protecţia adecvată ce trebuie cunoscute şi puse în practică pentru a evita victimizarea, precum şi consecinţele legale ale implicării în fapte ce contravin legii.

Polițiștii au desfășurat activităţi stradale de informare, au discutat cu cetățenii și au distribuit 200 de pliante cu recomandări pentru prevenirea furturilor din buzunare şi din autoturisme.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pașcani au desfăşurat o activitate educativ-preventivă, la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc”, din municipiul Paşcani.

Polițiștii au prezentat elevilor informații utile referitoare la cauzele și factorii care determină săvârșirea unor infracțiuni.

De asemenea, elevii au primit recomandări utile pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, dar și a faptelor de violență.

Scopul activității a fost de a creştere gradul de informare al elevilor în vederea prevenirii delincvenţei juvenile şi a infracţiunilor contra patrimoniului, dar și pentru a reducere riscul de victimizare.

Totodată, au avut loc discuţii libere privind situaţii concrete în care au fost implicaţi elevii sau prieteni ai acestora.

Ieri, 6 iunie a.c., în cadrul evenimentului naţional ”Săptămâna prevenirii criminalităţii”, polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău şi Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hârlău au desfăşurat activităţi pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului.

Astfel, polițiștii au organizat mai multe întâlniri cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, din oraşul Hârlău, precum și cu locatarii, fiind prelucrate informații pe linia prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, cu accent pe măsurile ce trebuie adoptate în vederea protejării bunurilor personale.

De asemenea, cetățenii au fost informați cu privire la persoanele la care trebuie să apeleze în situaţii de risc.

Recomandări preventive, menite să vă ţină la distanţă de hoţii din buzunare, genţi şi poşete, care pot să profite de locurile aglomerate:

Nu purtaţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor;

Folosiţi o borsetă în care să vă păstraţi portofelul şi banii;

Nu ţineţi banii în buzunarele laterale ale hainelor, sunt cele mai vulnerabile locuri;

Păstraţi portofelul şi banii în buzunarul interior şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar;

Când intraţi într-un magazin sau urcaţi într-un mijloc de transport nu vă lăsaţi nicio clipă bagajele nesupravegheate;

Manevraţi banii în interiorul poşetelor. Nu “arătaţi” hoţilor câţi bani aveţi la dumneavoastră, când faceţi cumpărături la piaţă sau în magazin;

Dacă sunteţi într-un loc aglomerat, nu ţineţi poşeta lateral sau în spatele dumneavoastră. Ţineţi-o la vedere, cât mai strâns, sub braţ;

Acordaţi mai multă atenţie poşetelor decât plaselor cu cumpărături, hoţii speculează această neglijenţă;

Când urcaţi într-un mijloc de transport, verificaţi poşeta sau buzunarul în care aveţi banii;

Mare atenţie când constataţi că pe stradă ori ieşind dintr-un magazin sau alt loc aglomerat, persoane străine se ciocnesc din greşeală de dumneavoastră. Aceştia pot fi uneori hoţi, iar “coliziunea” este regizată. Controlaţi-vă imediat geanta, portofelul;

Atenţie la persoanele care “se înghesuie” numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze sau să încerce ceva;

Nu judecaţi o hoaţă după vârstă, poate să aibă 18 sau 50 ani, este la fel de versată. Îndemânarea nu ţine de vârstă;

Puteţi reduce riscul de a fi victimele hoţilor din auto, respectând câteva măsuri de protecţie

Nu lăsaţi în autoturism, la vedere, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare.

Nu lăsaţi autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente;

Închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate!

De fiecare dată când închideţi maşina, asiguraţi-vă că portierele s-au închis corect.

Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului.

În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.

Atunci când ieşiţi dintr-un supermarket şi încărcaţi cumpărăturile în portbagaj, nu lăsaţi la vedere în autoturism, genţi, poşete sau alte bunuri.

Articolul precedentJandarmii au împânzit străzile Iaşului
Articolul următorAnchetaţi PENAL din cauza unor produse cosmetice