Consilierii locali au aprobat în unanimitate, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Municipal Iaşi, preluarea construirii bazinului olimpic de înot din complexul studenţesc Tudor Vladimirescu.

Unul dintre cele şase puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a vizat „modificarea şi completarea hotărârii CLM Iaşi din iulie 2014, de aprobare a trecerii obiectivului de investiţii bazin de înot acoperit complex studenţesc Tudor Vladimirescu de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi către municipiul Iaşi, la stadiul de realizare existent”.

Pentru ca terenul pe care a început construirea bazinului de înot olimpic din campusul Tudor Vladimirescu să redevină în administrarea municipalităţii mai sunt necesare câteva semnături şi o hotărâre de guvern.

„Încă nu am preluat obiectivul. Sperăm să putem face acest lucru şi să fie transmisă o hotărâre de guvern de transfer a obiectivului dinspre Ministerul Educaţiei spre municipiul Iaşi, după care va trebui să îl introducem în programele noastre de investiţii, să actualizăm documentaţia în baza unei expertize şi să îi găsim ulterior sursă de finanţare. Pe actuala linie de finanţare nu există obiective finanţabile cu fonduri europene. Aşteptăm să vedem ce va prevedea noua linie de finanţare. Un bazin de înot la acest nivel e o necesitate. Toată lumea înţelege acest lucru. Poate bazin olimpic e un termen prea pretenţios dar permite şi competiţii dar şi pregătirea sportivilor care activează pe lângă Liceul cu Program Sportiv. Sperăm să ajungem la stadiul semnării procesului verbal de preluare. (…) Problema este că avem de ales între două rele: rămâne acolo şi se autodistruge sau îl preluăm noi aşa cum trebuia să o facem de mai de mult şi să ducem lucrarea la bun sfârşit. Nu este un bazin nou, este un bazin în curs de finalizare care presupune şi o intervenţie retroactivă pentru a-l aduce la normativele actuale”, le-a spus consilierilor locali primarul Mihai Chirica.

Lucrările la bazinul olimpic de înot în campusul studenţesc Tudor Vladimirescu au demarat la începutul anilor 90, în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Educaţiei şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi pe un teren pus la dispoziţie de municipalitate. Lucrările, care erau efectuate în proporţie de 40%, au fost oprite în 2010, întrucât o parte din teren a fost revendicat şi câştigat de foştii proprietari. După îndelungi discuţii şi negocieri, în 2018 consilierii locali au aprobat efectuarea unui schimb de terenuri, pentru a putea continua lucrările. Terenul, care are o suprafaţă de 5.817 metri pătraţi, a fost intabulat în 2019, în urma unui schimb de terenuri.

În prezent municipalitatea aşteaptă hotărârea de guvern prin care Ministerul Educaţiei transferă bazinul olimpic studenţesc din campusul Tudor Vladimirescu în administrarea Primăriei Iaşi.

Conform proiectului iniţial, piscina bazinului de înot are o lungime de 50 de metri, bazinul are opt culoare de înot cu lăţimea de 2,5 metri fiecare, şi două spaţii de 0,5 metri în exteriorul primului şi ultimului culoar.

După preluare, municipalitatea vrea să încheie un parteneriat cu toate universităţile din Iaşi, unele având specializări în domeniul sportului, spre exemplu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care are Facultatea de Sport, iar celelalte au nevoie pentru a susţine performanţele sportive ale studenţilor.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentBilanț CoVid-19, 18 august: 541 de cazuri noi, 6 decese, 146 pacienți internați în ATI
Articolul următorLocomotiva trenului care circulă pe ruta Iași – Bacău a lua foc