Primăria Municipiului Iași demarează lucrările de consolidare și reabilitare a Casei Berthelot.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost finalizată de curând, firma câștigătoare fiind SC Iasicon SA Iași. Oferta câștigătoare a fost de 5.003.493,38 lei, fără TVA (5.954.157,12 lei, cu TVA). Termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni.

„Casa Berthelot se află în apropierea bulevardului Carol I, lângă Facultatea de Informatică. În imobil a locuit generalul Henri Mathias Berthelot, şeful Misiunii Franceze în România în timpul Primului Război Mondial, iar planul nostru este ca monumentul istoric să devină muzeu. După reabilitare, clădirea va găzdui opt săli de expoziţie: trei la subsol, patru la parter şi un spaţiu expoziţional de tip «open space» la mansardă. Casa Berthelot va deveni un punct de referință în relațiile cu statul francez, relații pe care vrem să le întărim”, a spus primarul Mihai Chirica.

Fondurile pentru restaurarea monumentului istoric sunt asigurate de Primărie şi Ministerul Culturii, care a alocat în acest scop 2 milioane de lei. Imobilul a fost inclus pe lista monumentelor istorice în anul 2015.

Consolidarea și reabilitarea Casei Berthelot se află pe lista celor șapte proiecte incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași care vor fi finanțate de Guvern.