Sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat va debuta luni, 20 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Conform calendarului emis de Ministerul Educaţiei Naţionale, în zilele de 22 şi 23 august, candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului, respectiv proba la alegere a profilului şi specializării.

La nivelul judeţului Iaşi, 1296 candidaţi vor participa la probele scrise, care se vor desfăşura în patru centre de examen. Acestea au fost constituite la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Iaşi, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi, Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi şi la Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iaşi. De asemenea, a fost organizat un centru de evaluare pentru lucrările scrise provenite din alte judeţe.

Accesul candidaţilor în centrele de examen va avea loc în intervalul 7:30-8:30 a fiecărei zi de probă, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Conform Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat,  se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) va avea loc în zilele de 24 și 27 august și va fi urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 28 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în intervalul 29 – 30 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 30 și 31 august.

Rezultatele iniţiale ale examenului vor fi publicate sâmbătă, 1 septembrie. În aceeaşi zi, intervalul orar 12.00-16.00, vor putea fi depuse eventualele contestaţii. În perioada 2-5 septembrie va avea loc reevaluarea lucrărilor, iar rezultatele finale vor fi publicate joi, 6 septembrie.  

Articolul precedentO nouă medalie adusă de elevii ieșeni
Articolul următorPrima ediție a întâlnirii tinerilor ortodocși din Moldova