O grefieră a Tribunalului Iași a fost obligată de judecători să îi plătească daune morale de 20.000 de euro unui fost deținut, după ce a fost acuzată că nu a trimis un fax.
Astfel, Judecătoria Iași a dispus amendarea penală a grefierei Cristina Victor, dar și obligarea acesteia la achitarea de despăgubiri către fostul deținut.
Condamnă inculpata Victor Cristina la 18.000 de lei amendă penală (corespunzătoare pentru 180 de zile-amendă, cu o valoare corespunzătoare de 100 de lei), pentru neglijenţă în serviciu. Instanța admite în parte acţiunea civilă formulată de Mocanu Marin şi obligă inculpata Victor Cristina să achite părţii civile suma de 20.000 de euro, drept daune morale“, au precizat judecătorii. Sentința nu este definitivă.
În 2016, Cristina Victor, grefieră în cadrul Tribunalului Iaşi, a fost trimisă în judecată pentru  neglijenţă în serviciu. Procurorii au acuzat-o că nu ar fi comunicat Penitenciarului Iaşi un extras dintr-o hotărâre a Tribunalului prin care s-a dispus liberarea condiţionată a lui Marin Mocanu (63 de ani). Acesta ar fi trebuit pus în libertate în ziua pronunţării, el executând o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru omor, el fiind încarcerat din 1999, pentru că și-ar fi ucis cumnatul.
Așadar, în luna august 2014, Judecătoria Iaşi a respins propunerea Comisiei din Penitenciar de liberare condiţionată a lui Mocanu, dar bărbatul a contestat decizia şi, pe 14 decembrie 2014, Tribunalul a decis că poate ieşi din penitenciar, hotărârea fiind definitivă.
Grefiera Cristina Victor, care participase la şedinţă, ar fi trimis extrasul din hotărârea instanţei la locul în care era încarcerat deţinutul, dar nu ar fi observat că acesta nu a ajuns la destinaţie, conform anchetatorilor, motiv pentru care Mocanu ar fi rămas după gratii.
Ulterior, deţinutul a făcut alte trei cereri similare, toate fiind respinse de Judecătoria Iaşi în februarie, martie şi mai 2015, magistrații constatând că acesta nu ar fi îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru a fi liber. Cei care au observat într-un târziu că deţinutul ar trebui să fie, de fapt, pus în libertate au fost reprezentanţii închisorii, care au sesizat că de la dosarul condamnatului lipseşte o decizie.
După aproape șase luni, Mocanu a fost pus în libertate, iar acesta a cerut despăgubiri de 500.000 de euro daune morale.
Cristina Victor a contestat hotărârea Judecătoriei Iași cu apel. La audieri, aceasta a explicat că a trimis prin fax decizia care ar fi trebuit să ajungă la Penitenciarul Iași, numai că, din cauza unei defecțiuni a aparatului, comunicarea nu a ajuns la destinație.
Articolul precedentLA UN PAS DE TRAGEDIE: Un autocar a scăpat de sub control pe Pietonal
Articolul următorUPDATE: Opt medii de zece la Bacalaureat în Iaşi. Trei licee cu 100% promovabilitate