Membrii Asociației „Moldova se dezvoltă” s-au întâlnit miercuri la Primăria Municipiului Iași.

La întrunire au participat primarii Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Ilie Boncheș (Vatra Dornei), Dragoș Chitic (Piatra Neamț) și Lucian Micu (Roman), precum și Nicolai Moroșan, viceprimar al Municipiului Câmpulung Moldovenesc. Din motive obiective, Cătălin Flutur, primarul Municipiului Botoșani, nu a putut fi prezent.

Moldova se dezvoltă, Moldova se unește, Moldova se reunește după 160 de ani în încercarea de a găsi o soluție viabilă pentru această regiune și pentru întreaga țară în ceea ce privește dezvoltarea. Avem deja un statut, actul constitutiv și un draft de hotărâre de Consiliu Local. Prin aceste acte vrem să oficializăm această asociere. Mai sunt câțiva pași de făcut. Suntem în procedură avansată de rezervare a numelui. Ulterior vom discuta în plenul fiecărui Consiliu Local despre aderarea la această structură asociativă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul Municipiului Suceava a declarat că principala necesitate Regiunii de Nord-Est o reprezintă construirea unei autostrăzi care să facă legătura între Moldova și Ardeal. Acesta s-a mai plâns și de mersul greoi ai licitațiilor.

Edilul Municipiului Roman a spus că lipsa unei autostrăzi în zona Moldovei „duce la lipsa atractivității acestei zone pentru potențialii investitori”. La Vatra Dornei o problemă majoră este faptul că orașul nu este legat la o conductă de gaz metan, în timp de reprezentantul Municipiului Câmpulung Moldovenesc a afirmat că principala problemă a orașului său este un credit contractat în vederea realizării centralei termice de cogenerare, care blochează resursele financiare ale orașului.

Cea mai mare problemă menționată de primarul din Piatra Neamț este lipsa resurselor financiare pentru sprijinirea unor proiecte necesare dezvoltării comunității.

Obiectivul principal al Asociației îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională, anume autostrada Iași – Târgu Mureș, autostrada Nord – Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate, interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni.

Printre obiectivele noii entități se numără și îmbunătățirea mediului economic (prin dezvoltarea de rețele de tip cluster în domenii precum agricultură, turism sau IT, înființarea și dezvoltarea de zone economice și parcuri industriale după model european, sprijinirea dezvoltării infrastructurii specifice cercetării, inovării și adoptării de noi tehnologii, precum și transferurile de tehnologii), promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, descentralizarea și reducerea sărăciei.

Articolul precedentIohannis vine astăzi la Iași
Articolul următorPoli Iași a încheiat cantonamentul din Turcia cu o înfrângere