Consiliul Local al Municipiului Iaşi a adoptat în unanimitate o hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico-economici şi devizului general privind investiţia „Restaurare şi reabilitare Grădina Copou”.

Investiţia în valoare de 26.200.000 de lei, cu TVA, va presupune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucţia foişorului fanfarei cu o capacitate mai mare, reorganizarea compoziţiei obiectelor de artă şi restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiştilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coşuri de gunoi, mese de şah etc.), înfiinţarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemelor de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat şi computerizat, înfiinţarea unei peluze rezistente la călcare şi umbrire, modernizarea sistemului de iluminat funcţional şi arhitectural, completarea lipsurilor vegetale.

Printre noutăţile aduse de Hotărârea Consiliului Local se numără extinderea oglinzilor de apă, de la 542 la 1.089 metri pătraţi (inclusiv crearea unui deck de lemn de 374 de metri pătraţi), desfiinţarea aleilor din asfalt şi refacerea acestora, pe o suprafaţă totală de 33.520 de metri pătraţi, cu dalaje din piatră cubică, plăci şi înierbate (pe o suprafaţă de 1.653 metri pătraţi), extinderea teraselor Muzeului „Mihai Eminescu” şi Casei de Cultură „Mihai Ursachi” şi, nu în cele din urmă, extinderea spaţiului de joacă de la 336 la 1.498 metri pătraţi.

Suprafaţa totală a terenului pe care vor fi făcute aceste intervenţii este de 101.100 metri pătraţi, din care suprafaţa spaţiului verde va fi de 61.889 metri pătraţi. În legătură cu unele speculaţii nefondate în ceea ce priveşte o aşa-zisă reducere a suprafeţei spaţiilor verzi în urma lucrărilor menţionate, este important de înţeles că, aşa cum primarul Mihai Chirica a explicat în cadrul şedinţei, nu este vorba de nicio reducere a spaţiului verde, ci de o inventariere iniţială greşită a Grădinii Copou, în sensul că în inventarul iniţial unele elemente (o parte dintre serele Palatului Copiilor, terenurile pe care se aflau grupurile sanitare şi alte facilităţi administrative, inclusiv containerele de cazare pentru muncitori şi câteva magazii) figurau, în mod greşit, drept spaţii verzi. Altfel spus, suprafeţele de spaţii verzi vor rămâne cel puţin la fel de mari, însă noua inventariere va fi una precisă.

De altfel, Hotărârea Consiliului Local a fost adoptată cu un amendament propus de consilierul independent Andrei Postolache, amendament conform căruia, în situaţia în care un arbore va trebui eliminat, în locul acestuia vor fi plantaţi alţi patru copaci. În completarea acestui proiect, Primăria Municipiului Iaşi va reabilita şi Monumentul Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei), expertiza tehnică a acestuia fiind făcută în 2018.

Articolul precedentÎncă o înfrângere pentru Politehnica Iași după ce conduce
Articolul următorUn polițist din Iași aflat în timpul liber a descoperit o mașină furată și a pornit în urmărire