Un investitor imobiliar a fost condamnat după ce mai multe locuinţe pe care le-a ridicat au fost mistuite de flăcări. 

Constructorul-administrator al imobilului a fost acuzat de producerea dezastrului după ce a permis unei persoane neautorizate să facă lucrări la instalaţia de utilizare a gazelor. Muncitorul a fost, la rândul său, condamnat de către judecători.

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au dispus condamnarea lui Victor H. la opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru distrugere din culpă, în vreme ce Gheorghe H. a primit o pedeapsă de şase luni de închisoare, cu suspendare, sub aceeaşi acuzaţie.

„Instanţa obligă inculpatul Victor H. (46 de ani) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul unei instituţii publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Iaşi. De asemenea, obligă inculpatul Gheorghe H. (47 de ani) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile, fie în cadrul Primăriei Comunei Lungani, fie în cadrul instituţiilor pe care aceasta le gestionează din punct de vedere administrativ”, au menţionat judecătorii ieşeni, care au adăugat că s-a dispus disjungerea acţiunii civile din acest dosar. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Amintim că, în luna mai 2017, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi ieşeni. Asta, după ce, în martie 2015, flăcările au cuprins o locuinţă de tip vilă dintr-un cartier din zona Lunca Cetăţuii, lăsând mai multe persoane pe drumuri. La mai bine de doi ani de la producerea incendiului, procurorii au concluzionat că focul a pornit de la folosirea necorespunzătoare a unui aparat de sudură.

Procurorii au menţionat că Victor H., care a ridicat construcţia de tip vilă în care locuiau mai multe persoane, a fost acuzat că a lăsat o persoană neautorizată să facă lucrări la instalaţia de utilizare a gazelor naturale, în vederea montării unui contor la apartamentul mătuşii sale. Astfel, pe 17 martie 2015, acesta i-ar fi permis lui Gheorghe H. să folosească un aparat de sudură cu autogen în interiorul „imobilului construit cu materiale uşor inflamabile, fără a lua nicio măsură de prevenire a incendiilor”, având drept consecinţă producerea focului ce a dus la distrugerea mai multor locuinţe şi a unor bunuri.

Conform anchetatorilor, Victor H. a construit în 2008 imobilul prevăzut ca „hală cu locuinţe la mansardă”, ulterior extinzându-l şi racordându-l la gaze pe baza unei autorizaţii de construire din iunie 2013. Proprietarii exclusivi ai unor apartamente au devenit ulterior socrii şi mama investitorului, iar, ulterior, locuinţele au fost vândute. Una dintre locuinţe a fost cumpărată de mătuşa lui Victor H., care, apoi, l-a împuternicit pe el să o vândă şi să o reprezinte în faţa furnizorilor. Locuinţa cu trei camere a fost împărţită în trei garsoniere cu câte o cameră, în care urmau a fi montate contoare pentru măsurarea cantităţii de gaz consumate în fiecare apartament.

Așadar, în acest scop, bărbatul ar fi apelat la serviciile lui Gheorghe H., care nu avea autorizaţie pentru a efectua lucrări asupra instalaţiilor de gaze naturale şi care, împreună cu o altă persoană, s-ar fi apucat de treabă, spun oamenii legii.

Potrivit procurorilor, pentru realizarea lucrării, muncitorul ar fi folosit şi un aparat de sudură autogen. „Scânteile incandescente degajate ca urmare a arderii materialelor combustibile (oxigen şi acetilenă) din flacăra aparatului de sudură autogen au aprins izolaţia (polistiren expandat) în interiorul peretelui”, au precizat procurorii ieşeni.

Incendiul, care a izbucnit în jurul orei 12.40, s-a extins foarte repede şi a cuprins toată mansarda. Pompierii care au sosit la faţa locului au lichidat focul, iar intervenţia lor s-a încheiat în jurul orei 22.00. Potrivit unei note de constatare a Inspectoratului de Stat în Construcţii, mansarda imobilului, cu structură din lemn şi pereţi despărţitori de gips–carton, a fost distrusă integral, iar etajul – în proporţie de 70%, fiind afectate mai multe apartamente şi bunuri.

„Prin încheierea unui contract verbal de prestări servicii între inculpatul Victor H. şi inculpatul Gheorghe H., în vederea montării unui contor de gaz la apartamentul numitei T.P., cu consecinţa efectuării pe data de 17 martie 2015 de lucrări la instalaţia de utilizare a gazelor naturale de către o persoană fizică neautorizată (inculpatul Gheorghe H.) şi producerea unui incendiu, ce a provocat distrugerea mai multor apartamente şi bunuri din imobil, inculpaţii au încălcat prevederile legale (…), săvârşind, în calitate de co-autori, infracţiunea de distrugere din culpă”, au concluzionat procurorii ieşeni.

În cauză, 12 locatari s-au constituit părţi civile cu suma totală de aproximativ 136.000 de euro.

Articolul precedentBătrână izbită de camion în apropierea unei piețe
Articolul următorA început traficul cu brazi în Iași