Luni, 11 iunie, debutează Evaluarea Națională 2018, principala formă de evaluare externă sumativă de la finalul învățământului gimnazial.

În acest an școlar, în județul Iași au fost înscriși în clasa a VIII-a peste 8 000 de elevi, care pot susține examenele de Evaluare Națională.

Calendarul Evaluării Naționale:

11 iunie 2018 – Limba şi literatura română – probă scrisă

13 iunie 2018 – Matematică – probă scrisă

19 iunie 2018 – Afişarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00)

19 iunie 2018 – Depunerea contestaţiilor (orele 14.00 – 19.00)

20-22 iunie 2018 – Rezolvarea contestaţiilor

23 iunie 2018 – Afişarea rezultatelor finale după contestații

La finalul zilei de astăzi vom cunoaște și numărul elevilor înscriși – este vorba de cei care au promovat clasa a VIII-a și doresc susținerea probelor, în vederea continuării studiilor liceale sau profesionale, media de admitere în învățământul liceal fiind formată din media la Evaluarea Națională 2018, precum și media anilor de studiu din învățământul gimnazial, în proporții de 80% și respectiv 20%.

Elevii înscriși vor fi prezenți luni în centrele de examen, în intervalul orar 8.00-8.30, cu un act de identitate (carnet elev, CI), pentru a susține proba scrisă la Limba şi literatura română. La nivelul județului Iași sunt organizate 178 de Centre de Examen, din care 55 în mediul urban și 123 în mediul rural.

Toate unitățile școlare sunt pregătite și vor oferi condiții optime tuturor candidaților. Au fost verificate și procurate toate resursele materiale necesare și s-au stabilit atribuțiile tuturor persoanelor implicate, precum și protocoale de colaborare cu alte instituții, pentru ca Evaluarea Națională 2018 să decurgă în condiții de normalitate și fiecare elev să poată primi subiectele, conform reglementărilor în vigoare, luni dimineață la ora 9.00.

Probele scrise durează 120 de minute, iar pentru elaborarea lucrării scrise elevii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor elevii pot folosi creionul negru. Pentru proba scrisă la matematică elevii pot utiliza instrumente de desen. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională, drept pentru care este foarte important ca fiecare elev să ajungă în clasă în dimineața probei înainte de ora 8,30 și să verifice cu o zi înainte listele ce vor fi afișate la școală, pentru a ști exact în ce sală a fost repartizat.

A fost asigurat numărul optim de săli în care se susțin probele, acestea fiind dotate cu mijloace de supraveghere audio-video, ca și în anii precedenți. Supravegherea este asigurată, de asemenea, pentru fiecare sală, de câte doi profesori asistenți, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.

În perioada de pregătire a Evaluării Naționale au fost informați furnizorii de energie electrică, telefonie și de internet că în perioada 11 – 13 iunie 2018, în unitățile de învățământ din întreg județul se desfășoară evaluarea națională.

Au fost semnate protocoale de colaborare între I.S.J. Iași și Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, din cadrul Jandarmeriei Române, Poliției Municipiului Iași și Poliţiei Locale Iaşi pentru păstrarea ordinii publice în proximitatea unităților de învățământ, în zilele cu probe scrise și pentru securitatea transportului lucrărilor scrise către Centrele de Evaluare. Și în acest an tezele vor fi evaluate în alt județ, iar notele obținute vor fi afișate de către M.E.N., conform calendarului, în data de 19 iunie.

Elevii ieșeni sunt familiarizați cu rigorile acestui examen sau cu structura și tipologia subiectelor întrucât în acest an școlar au participat la două simulări ale Evaluării Naționale, organizate atât de M.E.N., cât și de I.S.J. Iași.

Numărul de telefon verde al I.S.J. Iași – 0800 816 232 este și în această perioadă la dispoziția celor ce doresc să își clarifice aspecte legate de examen.

Articolul precedentChirica vrea să scoată bani de pe terenurile de tenis de la Ștrand
Articolul următorConcurs de admitere la Universitatea „Al. I. Cuza“Iași. Vezi cât locuri sunt disponibile la fiecare facultate