Un plutonier major din cadrul Jandarmeriei Române a fost pedepsit de magistraţii Tribunalului Militar Iaşi, care au admis recent acordul de recunoaătere a vinovăţiei încheiat de Ioan B. cu procurorii. 

Instanta admite acordul de recunoastere a vinovatiei încheiat între inculpat si Parchetul Militar de pe lânga Tribunalul Militar Iasi si, în consecinta, pentru inculpat stabileste pedeapsa de sase luni de închisoare pentru savârsirea infractiunii de insubordonare. Amâna aplicarea pedepsei, pe durata termenului de supraveghere de doi ani. Obliga inculpatul la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunitatii pe o perioada de 30 de zile la una dintre institutiile din Primaria Piatra Neamt sau DGASPC Piatra Neamt”, au afirmat judecatorii militari. Decizia nu e definitiva, aceasta putand fi contestata.

Plutonierul major a fost trimis in fata instantei pe data de 18 septembrie 2019. Anchetatorii militari au sustinut ca plutonierul major din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Neamt s-ar face vinovat de comiterea infractiunii de insubordonare.

Potrivit procurorilor militari, barbatul este încadrat la IJJ Neamt, Detasamentul 1 Mobil, grupa Actiuni Speciale Antiteroriste, ca subofiter activ, din 1 ianuarie 2007, si îndeplineste functia de subofiter operativ principal.

“Conform planificarii de serviciu, pe 26 iulie 2019, între orele 8:00 si 14:00, efectivele grupei I Actiuni speciale si Antiteroriste din cadrul Detasamentului 1 Mobil, sub comanda sublocotenentului V.G., care îndeplineste functia de sef al grupei de pregatire si comandant al grupei I Actiuni Speciale si Antiterorism, au efectuat activitatea de pregatire colectiva, în cadrul aplicatiei tactice, pe terenul bazei amenajate în incinta Detasamentului 1 Mobil. Asa cum rezulta din rapoartele si declaratiile militarilor din grupa I Actiuni Speciale si Antiterorism, audiati ca martori în cauza, în timpul efectuarii exercitiilor de pregatire planificate de catre membrii grupei, s-a observat de catre acestia ca, atunci când efectua exercitiile fizice respective, inculpatul era nesigur în miscari, incoerent, se clatina si parea a fi sub influenta bauturilor alcoolice. Pe acest fond, plutonierul major i-a adresat cuvine jignitoare comandantului grupei, în timp ce acesta efectua exercitiile fizice stabilite, la care ofiterul l-a avertizat verbal cu privire la comportament si, apoi, pentru ca acesta nu s-a conformat, i-a cerut sa paraseasca baza, sa-si lase colegii sa execute activitatea în liniste”, au subliniat anchetatorii.

Conform acestora, in continuare, individul nu s-a conformat, astfel incat seful grupei i-a ordonat sa se prezinte la comandantul Detasamentului, sa întocmeasca un raport scris cu privire la faptele petrecute si, pentru ca inculpatul i-a spus ca nu întocmeste niciun raport, i-a repetat ordinul, însa fara ca acesta sa se conformeze.

“Sublocotenentul i-a raportat comandantului Detasamentului 1 Mobil faptele petrecute si acesta l-a chemat pe plutonierul major, care i-a raportat verbal si, apoi, în scris ca, în seara anterioara, a consumat bauturi alcoolice pâna la o ora foarte târzie, iar, pe fondul oboselii acumulate si al starii psihice, a recunoscut ca i-a adresat ofiterului cuvinte si expresii jignitoare. Dupa terminarea activitatii de pregatire, în jurul orei 12:00, toti membrii grupei au întocmit rapoarte scrise, la ordinul sublocotenentului, în care au aratat faptele petrecute”, au adaugat procurorii. La audieri, bărbatul a recunoscut comiterea faptei.